Kenttäkyy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kenttäkyy
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Käärmeet Serpentes
Heimo: Kyykäärmeet Viperidae
Alaheimo: Varsinaiset kyykäärmeet Viperinae
Suku: Kyyt Vipera
Laji: ursinii
Kaksiosainen nimi

Vipera ursinii
(Bonaparte, 1835)

Alalajit[2]
  • V. u. macrops
  • V. u. moldavica
  • V. u. rakosiensis
  • V. u. ursinii
Katso myös

  Kenttäkyy Wikispeciesissä
  Kenttäkyy Commonsissa

Kenttäkyy eli ketokyy[3] (Vipera ursinii) on eurooppalainen kyykäärmeiden heimoon kuuluva myrkkykäärme. Sitä pidettiin pitkään kyyn (Vipera berus) alalajina, mutta on myöhemmin todettu omaksi lajikseen.

Kenttäkyytä tavataan Kaakkois-Ranskassa, Italiassa ja Balkanilla. Kenttäkyy muistuttaa tavallista kyytä aina sahalaitakuviotaan myöten, mutta sen pää on pienempi eikä niin selvästi erottuva. Lisäksi kenttäkyy on tavallista kyytä pienempi kooltaan, enintään 60 senttiä pitkä, tavallisen kyyn kasvaessa toisinaan yli 90 sentin pituiseksi. Kenttäkyy ei ole myöskään yhtä myrkyllinen kuin tavallinen kyy.

  1. Ulrich Joger, Jelka Crnobrnja Isailovic, Milan Vogrin, Claudia Corti, Bogoljub Sterijovski, Alexander Westerström, László Krecsák, Valentin Pérez Mellado, Paulo Sá-Sousa, Marc Cheylan, Juan M. Pleguezuelos, Roberto Sindaco: Vipera ursinii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2009. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.6.2014. (englanniksi)
  2. Uetz, Peter & Freed, Paul & Hošek, Jiří (toim.): Vipera ursinii The Reptile Database. Reptarium. Viitattu 26.8.2020. (englanniksi)
  3. Lehtonen, Hannu (päätoim.): Maailman luonto. Eläimet. Kalat, sammakkoeläimet ja matelijat, s. 304. Espoo: Weilin+Göös, 2000. ISBN 951-35-6505-X.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.