Kentän laidalla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kentän laidalla
Tyyli draama
Kestoaika 8×40 min
Alkuperämaa Suomi
Alkuperäiskieli suomi, ruotsi
Verkko Yle TV1, Yle Areena
Julkaistu 2021
Esitetty 23. toukokuuta 2021 –
Jaksoja 8
Tuotanto
Tuottaja(t) Mats Långbacka
Anna-Maija Halonen
Ohjaaja(t) Lauri Nurkse
Käsikirjoittaja(t) Annina Holmberg
Matti Laine (dramaturgi)
Säveltäjä(t) Tuomo Leino
Kuvaaja(t) Jari Mutikainen
Tuotantoyhtiö(t) Långfilm Productions Finland Oy
Aiheesta muualla
IMDb

Kentän laidalla on Yle TV1 -kanavalla alkukesästä 2021 ensiesitetty, turkulaisista jalkapallojunioreista ja heidän vanhemmistaan kertova 8-osainen aikuisten draamasarja. Annina Holmbergin käsikirjoittama ja Lauri Nurksen ohjaama minisarja perustuu tuottaja Mats Långbackan alkuperäisideaan.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunnianhimoinen fysioterapeutti Erika Jalava valitaan appiukkonsa Esko-Juhanin perustaman jalkapalloseuran 12-vuotiaiden poikien edustusjoukkueen uudeksi joukkueenjohtajaksi kaavoihin kangistuneen Artsi Kovasen tilalle. Valmentajiksi Esko-Juhani hankkii ensin leppoisan savolaisen Villen ja sitten tiukan ruotsalaisammattilaisen Nallen. Erika ei ymmärrä poikansa Marlonin olevan lahjakas jalkapallon lisäksi myös musiikissa, mutta onneksi isä Tuomas, kaverit ja YouTube-seuraajat ymmärtävät. Ruotsista muuttanut turkkilainen ravintoloitsijaperhe kipuilee kulttuurien yhteentörmäyksessä. Ravintolan osakkaaksi tulee jalkapalloseuran rahoittaja Helge Cadenius, jonka vaimo Vanessa vaarantaa ideoineen ravintolan kannattavuuden. Joukkueen kiltti huoltaja Lasse Heiskanen miettii valintaa uravaimonsa Kristiinan ja herttaisen mutta epävakaan kuvataiteilijan Lumikin välillä, jonka kummityttö Julia pelaa poikien joukkueessa.[2][1][3]

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Mervi Takatalo  … Erika Jalava  
 Peter Kanerva  … Tuomas Jalava  
 Elliot Waselius  … Marlon Jalava  
 Emilia Reponen  … Iris Jalava  
 Tapio Liinoja  … Esko-Juhani Jalava  
 Jaana Saarinen  … Tove Jalava  
 Mikko Kouki  … Artsi Kovanen  
 Laura Malmivaara  … Kristiina Heiskanen  
 Aaro Wichmann  … Lasse Heiskanen  
 Mats Långbacka  … Helge Cadenius  
 Cecilia Paul  … Vanessa Cadenius  
 Helmi-Leena Nummela  … Lumikki Sydänmaa  
 Peppi Hannula  … Julia Blomqvist  
 Thomas Hanzon  … Björn ”Nalle” Andersson  
 Mazdak Nassir  … Murat Zaribas  
 Vida Koivumäki  … Sabine Zaribas  
 Klaus Bianque  … Emre Zaribas  
 Akseli Kouki  … Ville Tirkkonen  
 Jarmo Mäkinen  … Ove Lindström  
 Eero Milonoff  … Reine Lindström  
 Tuuli Mattila  … Laura Blomqvist  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja kuvattiin lokakuusta 2019 kesään 2020 saakka.[3] Keskeisiä tapahtumapaikkoja ovat Turun Port Arthurin puutalomiljöö, Vanha Suurtori, Turun keskuspaloasema ja Turun Urheilupuisto.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Laura Kytölä piti uutuussarjaa henkilökaartiltaan keskiluokkaisena ja heteronormatiivisena, mutta kirjoitti tarinan silti sisältävän monia ”haasteita ja kuolemansyntejä ylpeydestä himoon ja ahneuteen, perheen salaisuuksista mielenterveys- ja rahaongelmiin”. Hänestä tekijöiden kokemusasiantuntijuus jalkapallovanhempina näkyy lopputuloksessa, ja Lauri Nurksen vetävä ohjaus tuo sarjaan huumoria ja trillerimäisiäkin juonteita[1]. Seura-lehden Pekka Erosen mielestä sarjan tekijät ja näyttelijät ovat päteviä, mutta kerronnan tempo liian ”kävelyvauhtista”[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kytölä, Laura: Kotimainen Kentän laidalla -sarja on piristävän erilainen kuvaus futisvanhempien valtataisteluista. Helsingin Sanomat, 23.5.2021. Digilehti (maksullinen) Viitattu 23.5.2021.
  2. Kentän laidalla Yle Areena. Viitattu 24.5.2021.
  3. a b Halonen, Anna-Maija: Kentän laidalla kilpailu on kovempaa - draamasarja jalkapallovanhemmista yle.fi. 9.11.2019. Viitattu 23.5.2021.
  4. Eronen, Pekka: Kotimainen Kentän laidalla -draamasarja seuraa jalkapallovanhempia Seura. 23.5.2021. Viitattu 24.5.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]