Kemmuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kemmuna

Kemmuna sijaitsee Għawdexin ja Maltan pääsaaren välissä.

Muut nimet
Comino
Sijainti
Korkein kohta
75 m
Pinta-ala
3,5 km²
Väestö
Asukasluku
4
Kartta

Kemmuna (engl. Comino) on saari Välimerellä Maltan saaristossa. Maltan kolmesta asutusta saaresta se on sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan pienin: Kemmunalla asuu alle kymmenen ihmistä, ja sen pinta-ala on noin 3,5 neliökilometriä. Saari sijaitsee Maltan pääsaaren ja Gozon välisessä salmessa.[1] Nykyään Kemmuna on luonnonsuojelualue. Hallinnollisesti se kuuluu gozolaiseen Għajnsielemin kuntaan.

Kemmunan länsirannikolla sijaitsee Kemmunettin pikkusaari.[1] Saarten välinen sinivetinen ja hiekkarantainen salmi, maltaksi Bejn il-Kmiemen eli ’Kemmunojen välissä’ (engl. Blue Lagoon), on sukeltajien, snorklaajien ja muiden uimarien suosiossa.

Pyhän Marian linnoitus on Kemmunan näkyvin maamerkki.

Saaren etelärannikolla on 1600-luvulla rakennettu Pyhän Marian linnoitus (maltaksi it-Torri ta’ Santa Marija). Vittorio Cassar laati sen piirustukset vuonna 1618 johanniittain suurmestari Alof de Wignacourtin toimeksiannosta.[1] Linnoituksen rakentaminen paransi yhteyksiä pääsaaren ja Għawdexin välillä sekä esti barbareskimerirosvoja käyttämästä saarta tukikohtanaan.

1200-luvun juutalaisfilosofi ja kabbalisti Abraham Abulafia vietti viimeiset elinvuotensa Kemmunalla jouduttuaan epäsuosioon. Hän kirjoitti saarella kaksi viimeistä teostaan, Sefer ha-Ot (1285–1288) ja Imre Shefer (1291).[2]

Kun johanniitat saapuivat Maltalle vuonna 1530, Kemmunalla eli runsaasti villisikoja. Siitä tehtiin riistanhoitoalue. Toisen maailmansodan jälkeen saari oli joutomaata, kunnes 1960-luvulta alkaen sen merkitys matkailulle alkoi kasvaa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c About Comino (arkistoitu versio Wayback Machinessa) Comino Ferry Service. Viitattu 7.6.2015.
  2. The History of Comino Island See Malta. Viitattu 7.6.2015.
  3. Comino Malta Tourism Authority. Viitattu 7.6.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.