Kemmuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kemmuna
Maltese Islands.png

Kemmuna sijaitsee Għawdexin ja Maltan pääsaaren välissä.

Muut nimet
Comino
Sijainti
Korkein kohta
75 m
Pinta-ala
3,5 km²
Väestö
Asukasluku
4

Kemmuna (engl. Comino) on saari Välimerellä Maltan saaristossa. Maltan kolmesta asutusta saaresta se on sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan pienin: Kemmunalla asuu alle kymmenen ihmistä, ja sen pinta-ala on noin 3,5 neliökilometriä. Saari sijaitsee Maltan pääsaaren ja Għawdexin välisessä salmessa.[1] Nykyään Kemmuna on luonnonsuojelualue. Hallinnollisesti se kuuluu għawdexilaiseen Għajnsielemin kuntaan.

Kemmunan länsirannikolla sijaitsee Kemmunettin pikkusaari.[1] Saarten välinen sinivetinen ja hiekkarantainen salmi, maltaksi Bejn il-Kmiemen eli ’Kemmunojen välissä’ (engl. Blue Lagoon), on sukeltajien, snorklaajien ja muiden uimarien suosiossa.

Pyhän Marian linnoitus on Kemmunan näkyvin maamerkki.

Saaren etelärannikolla on 1600-luvulla rakennettu Pyhän Marian linnoitus (maltaksi it-Torri ta’ Santa Marija). Vittorio Cassar laati sen piirustukset vuonna 1618 johanniittain suurmestari Alof de Wignacourtin toimeksiannosta.[1] Linnoituksen rakentaminen paransi yhteyksiä pääsaaren ja Għawdexin välillä sekä esti barbareskimerirosvoja käyttämästä saarta tukikohtanaan.

1200-luvun juutalaisfilosofi ja kabbalisti Abraham Abulafia vietti viimeiset elinvuotensa Kemmunalla jouduttuaan epäsuosioon. Hän kirjoitti saarella kaksi viimeistä teostaan, Sefer ha-Ot (1285–1288) ja Imre Shefer (1291).[2]

Kun johanniitat saapuivat Maltalle vuonna 1530, Kemmunalla eli runsaasti villisikoja. Siitä tehtiin riistanhoitoalue. Toisen maailmansodan jälkeen saari oli joutomaata, kunnes 1960-luvulta alkaen sen merkitys matkailulle alkoi kasvaa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c About Comino Comino Ferry Service. Viitattu 7.6.2015.
  2. The History of Comino Island See Malta. Viitattu 7.6.2015.
  3. Comino Malta Tourism Authority. Viitattu 7.6.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.