Kemmuna

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Comino)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kemmuna
Kemmuna sijaitsee Għawdexin ja Maltan pääsaaren välissä.
Kemmuna sijaitsee Għawdexin ja Maltan pääsaaren välissä.
Maantiede
Muut nimet Comino
Sijainti 36°0′39″N, 14°19′59″E
Merialue Välimeri
Pinta-ala 3,5 km²
Korkein kohta 75 m
Valtio
Valtio Malta
Kunta Għajnsielem
Väestö
Väkiluku 4

Kemmuna (engl. Comino) on saari Välimerellä Maltan saaristossa. Maltan kolmesta asutusta saaresta se on sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan pienin: Kemmunalla asuu alle kymmenen ihmistä, ja sen pinta-ala on noin 3,5 neliökilometriä. Saari sijaitsee Maltan pääsaaren ja Għawdexin välisessä salmessa.[1] Nykyään Kemmuna on luonnonsuojelualue. Hallinnollisesti se kuuluu għawdexilaiseen Għajnsielemin kuntaan.

Kemmunan länsirannikolla sijaitsee Kemmunettin pikkusaari.[1] Saarten välinen sinivetinen ja hiekkarantainen salmi, maltaksi Bejn il-Kmiemen eli ’Kemmunojen välissä’ (engl. Blue Lagoon), on sukeltajien, snorklaajien ja muiden uimarien suosiossa.

Pyhän Marian linnoitus on Kemmunan näkyvin maamerkki.

Saaren etelärannikolla sijaitsee 1600-luvulla rakennettu Pyhän Marian linnoitus (maltaksi it-Torri ta’ Santa Marija). Vittorio Cassar laati sen piirustukset vuonna 1618 johanniittain suurmestari Alof de Wignacourtin toimeksiannosta.[1] Linnoituksen rakentaminen paransi yhteyksiä pääsaaren ja Għawdexin välillä sekä esti barbareskimerirosvoja käyttämästä saarta tukikohtanaan.

1200-luvun juutalaisfilosofi ja kabbalisti Abraham Abulafia vietti viimeiset elinvuotensa Kemmunalla jouduttuaan epäsuosioon. Hän kirjoitti saarella kaksi viimeistä teostaan, Sefer ha-Ot (1285–1288) ja Imre Shefer (1291).[2]

Kun johanniitat saapuivat Maltalle vuonna 1530, Kemmunalla eli runsaasti villisikoja. Siitä tehtiin riistanhoitoalue. Toisen maailmansodan jälkeen saari oli joutomaata, kunnes 1960-luvulta alkaen sen merkitys matkailulle alkoi kasvaa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c About Comino Comino Ferry Service. Viitattu 7.6.2015.
  2. The History of Comino Island See Malta. Viitattu 7.6.2015.
  3. Comino Malta Tourism Authority. Viitattu 7.6.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.