Comino

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Comino
Comino sijaitsee Gozon ja Maltan pääsaaren välissä.
Comino sijaitsee Gozon ja Maltan pääsaaren välissä.
Maantiede
Muut nimet Kemmuna
Sijainti 36°0′39″N, 14°19′59″E
Merialue Välimeri
Pinta-ala 3,5 km²
Korkein kohta 75 m
Valtio
Valtio Malta
Kunta Għajnsielem
Väestö
Väkiluku 4

Comino (maltaksi Kemmuna) on saari Välimerellä Maltan saaristossa. Maltan kolmesta asutusta saaresta se on sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan pienin: Cominolla asuu alle kymmenen ihmistä, ja sen pinta-ala on noin 3,5 neliökilometriä. Saari sijaitsee Maltan pääsaaren ja Gozon välisessä salmessa.[1] Nykyään Comino on luonnonsuojelualue. Hallinnollisesti se kuuluu gozolaiseen Għajnsielemin kuntaan.

Cominon länsirannikolla sijaitsee Cominotton pikkusaari.[1] Saarten välinen sinivetinen ja hiekkarantainen salmi, Blue Lagoon (maltaksi Bejn il-Kmiemen ’Cominojen välissä’), on sukeltajien, snorklaajien ja muiden uimarien suosiossa.

Pyhän Marian linnoitus on Cominon näkyvin maamerkki.

Saaren etelärannikolla sijaitsee 1600-luvulla rakennettu Pyhän Marian linnoitus (maltaksi it-Torri ta’ Santa Marija). Vittorio Cassar laati sen piirustukset vuonna 1618 johanniittain suurmestari Alof de Wignacourtin toimeksiannosta.[1] Linnoituksen rakentaminen paransi yhteyksiä pääsaaren ja Gozon välillä sekä esti barbareskimerirosvoja käyttämästä saarta tukikohtanaan.

1200-luvun juutalaisfilosofi ja kabbalisti Abraham Abulafia vietti viimeiset elinvuotensa Cominolla jouduttuaan epäsuosioon. Hän kirjoitti saarella kaksi viimeistä teostaan, Sefer ha-Ot (1285–1288) ja Imre Shefer (1291).[2]

Kun johanniitat saapuivat Maltalle vuonna 1530, Cominolla eli runsaasti villisikoja. Siitä tehtiin riistanhoitoalue. Toisen maailmansodan jälkeen saari oli joutomaata, kunnes 1960-luvulta alkaen sen merkitys matkailulle alkoi kasvaa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c About Comino Comino Ferry Service. Viitattu 7.6.2015.
  2. The History of Comino Island See Malta. Viitattu 7.6.2015.
  3. Comino Malta Tourism Authority. Viitattu 7.6.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.