Keisarinmaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keisarinmaja.

Keisarinmaja on Ylitornion kunnassa Aavasaksan vaaran huipulla sijaitseva matkailukohde. Se on Lapin vanhin matkailukäyttöön valmistunut rakennus.

Keisarinmaja rakennettiin vuonna 1882 Aavasaksalla vierailleita turisteja varten. Nimensä se sai keisari Aleksanteri II:n suunnitellun Lapin matkan yhteyteen kaavaillusta Aavasaksan vierailusta. Keisarin matka Lappiin ei kuitenkaan toteutunut hänen jouduttuaan attentaatin uhriksi maaliskuussa 1881. Myös hänen seuraajansa Aleksanteri III:n matka Aavasaksalle peruuntui.

Majan sisätiloja.

Arkkitehtuuriltaan rakennus edustaa romanttista sekatyyliä. Siinä yhdistyvät useat eri tyylisuuntaukset, kuten bysanttilaisuus ja uusklassismi. Koristekaiverruksissa on käytetty karjalaista ornamentiikkaa. Majan sisätilat on paneloitu. Keisarinmajan suunnitteli arkkitehti Hugo E. Saurén.

Keisarinmaja on remontoitu vuonna 1982 ja se toimii nykyään museona. Rakennuksen omistaa Metsähallitus ja se on kesäaikaan avoinna matkailijoille. Keisarinmaja on osa vuonna 1878 valmistunutta Aavasaksan kruununpuistoa, johon kuuluu myös useita muita nähtävyyksiä, muun muassa Aavasaksan näkötorni, vuonna 1927 valmistunut paviljonki sekä ranskalaisen tiedemiehen Pierre Mapertuis`n muistomerkki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Keisarinmaja (rakennusperintörekisteri) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. 2.1.2015. Museovirasto.