Kea

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lintua. Kéa on myös saari Kreikassa.
Kea
Kea.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Vaarantunut [1]
Vaarantunut
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Papukaijat Psittacidae
Suku: Keat Nestor
Laji: notabilis
Kaksiosainen nimi
Nestor notabilis
Gould, 1856
Levinneisyyskartta
Nestor notabilis -range map -New Zealand.png
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Kea Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kea Commonsissa

Kea (Nestor notabilis) on vanttera, rohkea ja utelias papukaijoihin kuuluva noin 48 cm kokoinen ja noin kilon painoinen lintu. Se elää Uuden-Seelannin Eteläsaaren metsissä ja avomailla. Ylänokka on voimakkaasti kaareutunut, naaraalla hieman vähemmän kuin koiraalla. Keojen lento on voimakasta ja ne pystyvät lentämään hyvin myös myrskysäällä.

Keat ruokailevat puussa tai maassa ja syövät hedelmiä, marjoja, lehtiä, hyönteisiä ja toukkia, mutta myös haaskoja. Ne hakeutuvat mielellään ihmisasumusten lähelle ruoanjätteiden toivossa.

Pesintä tapahtuu yleensä heinä–tammikuussa, mutta myös ympärivuotisesti. Pesä on kallioluolassa, kivien alla, juurakon pimennossa tai ontossa puussa. Koiraat ovat moniavioisia. Naaras munii 2-4 munaa ja hautoo niitä 21-28 päivää.

Keat ovat uhanalaisia metsästyksen ja vieraiden petojen saalistuksen tähden. Lajia metsästettiin ankarasti aina vuoteen 1970 saakka, jolloin sen suojelu alkoi, ja noin 150 000 keaa ehdittiin tappaa. Tappaminen perustui siihen, että jotkut keayksilöt erikoistuivat hyökkäilemään lampaiden kimppuun. Populaation koko on enää noin 5 000 yksilöä ja sitä salametsästetään edelleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Nestor notabilis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.4.2014. (englanniksi)