Kaupunkipientalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Townhouse-taloja Pittsburghin Lawrencevillessä.
Kaupunkipientaloja Helsingin Malmin Ormuspellossa.

Kaupunkipientalo eli kaupunkirivitalo (engl. townhouse, rowhouse, terraced house)[1] on viereiseen asuntoon kytketty, kaksi- tai kolmikerroksinen kaupunkimainen omakotitalo[2], joka sijaitsee omalla tontillaan. Kaupunkipientaloissa ei ole rivitaloille usein tyypillisiä yhteispihoja, ainoastaan pieni yksityispiha, joka sijaitsee yleensä rakennuksen takana. Kuhunkin kaupunkipientaloon on sisäänkäynti suoraan kadulta.[3] Kaupunkipientalot eroavat rivitaloista siinä, että asukkailla on suurempi mahdollisuus vaikuttaa oman kotinsa ratkaisuihin kuin rivitaloasujilla. Toisiinsa kytketyille kaupunkipientaloille luodaan usein kaupunkikuvallista yhtenäisyyttä saman kattomateriaalin ja räystäskorkeuden avulla.[4]

Suomessa kaupunkipientaloja on rakennettu pääkaupunkiseudulla Espoon Säterinmetsään, Helsingin Malminkartanoon, Munkkiniemeen ja Alppikylään, Ala-Malmin Ormuspeltoon[5][4][6] ja Kalasatamaan.


  1. Lahti, Pekka: Rivitalo – talotyyppien kummajainen pekkalahti.wordpress.com. 28.4.2015. Viitattu 26.10.2021.
  2. Omakotitalo TEPA-termipankki. Viitattu 27.10.2021.
  3. Manninen, Rikhard & Holopainen, Teemu: Townhouse – Kytketty omatonttinen pientalo kaupungissa (pdf) Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleissuunnitteluosaston selvityksiä. 2006. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto. Viitattu 2.9.2010.
  4. a b Vuorenjuuri - Kivitaloinfo kivitaloinfo.fi. Viitattu 2.1.2022.
  5. Mokkila, Maija: Kaupunkipientaloille ei tahdo löytyä rakentajia Yle Uutiset. 6.9.2012. Viitattu 30.11.2019.
  6. Freyborg, Hanna: Helsingin Alppikylä on rakennettu poikkeuksellisen värikkääksi asuinalueeksi HS.fi. Viitattu 29.5.2022.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.