Kaukohaku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mobira PC 146 A -kaukohakulaite (1986).

Kaukohaku (lempinimeltään KAUHA) oli entisen Telen (nyk. Telia Finland) hakulaitepalvelu, jota käytettiin muun muassa vapaaehtoisten palokuntien koollekutsuun hälytyksissä. Kaukohaun käyttö alkoi vuonna 1985 ja päättyi vuoden 2001 lopussa. Kaukohaku toimi POCSAG-protokollalla 150 MHz:n taajuusalueella. Järjestelmä välitti hakuja yksisuuntaisesti 512 bit/s:n nopeudella. Kaukohakujärjestelmä kattoi koko Suomen ja siihen tarvittiin muutama sata tukiasemaa. Järjestelmä koostui hakukeskuksesta, hakulähetinverkosta ja hakulaitteista eli vastaanottimista. GSM-puhelimien yleistyminen ja halpeneminen 1990-luvun lopulla vei kysyntäpohjan kaukohakujärjestelmältä.

Hakutyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hakujärjestelmällä pystyttiin välittämään kolmenlaisia viestejä:

  • Äänihaussa hakulaitteeseen saatiin välitettyä neljä erilaista hälytystä, joilla kullakin oli ennalta sovittu merkitys.
  • Näyttöhaussa hakulaitteeseen välitettiin enintään 15 merkin mittainen numerosarja, joka saattoi olla esimerkiksi puhelinnumero johon henkilön haluttiin soittavan, tai jotain tiettyä ennalta sovittua merkitystä vastaava numerokoodi.
  • Miniviesti oli palvelu, jossa asiakkaalle sai jättää lyhyen, enintään 15 sekunnin mittaisen ääniviestin, jonka asiakas kuuli soittaessaan omaan miniviestinumeroonsa.

Hakuja voitiin lähettää sekä yksittäiseen hakulaitteeseen, että myös ryhmähakuna useampaan hakulaitteeseen kerralla. Hakulaitteisiin sai myös laitettua hiljaisen toiminnon, jolloin hakulaite ei pitänyt ääntä haun tullessa, mutta tallensi tulleet haut myöhempää tarkastelua varten.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.