Katsurat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katsurat
Pikkulehtikatsura (Cercidiphyllum japonicum)
Pikkulehtikatsura (Cercidiphyllum japonicum)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Angiospermae
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Lahko: Saxifragales
Heimo: Katsurakasvit Cercidiphyllaceae
Suku: Katsurat Cercidiphyllum
Siebold & Zucc.
Katso myös

  Katsurat Wikispeciesissä
  Katsurat Commonsissa

Katsurat (Cercidiphyllum) [1] on kasvisuku katsurakasvien (Cercidiphyllaceae) heimossa ja on sen ainoa suku. Siihen kuuluu määrittelytavasta riippuen vain yksi, kaksi tai kolme lajia, jotka kasvavat luonnonvaraisina Itä-Aasiassa.

Katsurat ovat kesävihantia, kaksikotisia ja usein monihaaraisia puita tai isoja pensaita. Niiden oksat ja vuosikasvaimet ovat ohuita. Oksien silmut ovat pieniä. Kukkiessaan keväällä, etenkin emipuut karmiininpunaisine luotteineen ovat huomiota herättävän kauniita. Lehdet ovat puhjetessaan purppuranpunaisia, pitkäruotisia, vastakkaisia ja ehytlapaisia. Kesällä pyöreät, kaljut lehdet (8 cm) ovat vihreitä ja muuttuvat syksyllä ruska-aikaan kirkkaankeltaisiksi. Maahan pudonneet lehdet tuoksuvat vaniljalle. Hedelmät (4 cm) ovat kypsinä ruskeita ja palkomaisia. Yksi hedelmä sisältää kymmeniä siemeniä.

Pikkulehtikatsura (Cercidiphyllum japonicum)[1], jota kutsutaan myös lyhyesti katsuraksi, menestyy hyvin Etelä-Suomessa, jossa se kasvaa yli 10 metriä korkeaksi. Keski-Suomessakin se on menestynyt jotenkuten. Katsura viihtyy parhaiten ravinteikkaassa ja kosteahkossa puutarhamaassa puolivarjossa. Laji on kotoisin Japanista ja Kiinasta. Isolehtikatsura (Cercidiphyllum magnificum)[1] on yleensä yksirunkoinen. Sen lehdet ovat isompia ja pyöreämpiä kuin tavallisella katsuralla. Se on menestynyt ainakin Helsingin seudulla tyydyttävästi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Toim. Räty, Ella & Alanko, Pentti: Viljelykasvien nimistö – Kulturväxternas namn. Helsinki: Puutarhaliitto, 2004. ISBN 951-8942-57-9.
  2. Tuoksuva idän ihme Kotipuutarha. Puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto. Viitattu 26.7.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]