Kasuaarit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kasuaarit
Kypäräkasuaari (Casuarius casuarius)
Kypäräkasuaari (Casuarius casuarius)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Strutsilinnut Struthioniformes
Heimo: Kasuaarit
Casuariidae
Kaup, 1847
Suku: Kasuaarit
Casuarius
Brisson, 1760[1]
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kasuaarit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kasuaarit Commonsissa

Kasuaarit (Casuarius) on strutsilintujen lahkoon kuuluvan heimonsa (Casuariidae) ainut suku. Kasuaarit elävät Uudessa-Guineassa ja sen lähisaaristoissa, sekä koillisessa Australiassa. Kasuaarit ovat hyvin arkoja, mutta vaarallisia ärsytettäessä. Guinness World Records onkin luokitellut kasuaarit maailman vaarallisimmiksi linnuiksi, sillä niiden luonne on aggressiivinen ja niillä on voimakkaat raajat, joiden päässä on terävät kynnet. Kasuaarin on väitetty pystyvän potkullaan viiltämään ihmisen vatsan auki.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasuaarit syövät pääasiassa hedelmiä, mutta myös esimerkiksi kukkia, sieniä ja pieniä eläimiä. Kasuaarien on havaittu syövän ravinnokseen hedelmiä vähintään 26 kasvisuvusta. Kasuaarien elinalueella elävä kasuaariluumu on nimetty kasuaarin mukaan.lähde?

Kun puista alkaa pudota hedelmiä, kasuaarit tulevat syömään niitä vartioiden puuta muutaman päivän ajan. Ne lähtevät sitten kun puussa ei ole hedelmiä. Kasuaari nielaisee jopa banaanit ja omenat kokonaisina. Kasuaarit ovat tärkeitä sademetsien ekosysteemin kannalta, koska ne nielaisevat myös puiden siemenet ja levittävät niitä ulosteen mukana.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisääntymiskausi alkaa touko- ja kesäkuun välillä. Naarat munivat kolmesta kahdeksaan suurta, kirkkaan vihreää tai turkoosia munaa uroksen valmistaman lehtialustan päälle. Munien koko on noin 9-14 senttimetriä. Vain strutsin ja emun munat ovat suurempia. Naaras ei huolehdi munista tai poikasista vaan lähtee munimaan useiden muiden uroksien pesiin. Uros hautoo munia 50–52 päivää poistaen tai lisäten lehtiä lämpötilan säätämiseksi, ja huolehtii ruskearaitaisista poikasista noin 9 kuukauden ajan suojellen niitä pedoilta, mukaan lukien ihmiseltä.

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajien levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasuaari ja ihminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestöt Uudessa-Guineassa pyydystävät kasuaarin poikasia ja kasvattavat niitä syötäväksi ja lahjaksi. Kasuaareja pidetään yleisesti vaarallisina. Vuonna 2003 tutkituista 221 hyökkäyksestä 150 kohdistui ihmiseen. Usein ihmiset olivat syöttäneet kasuaareja tai jahdanneet niitä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.