Isokasuaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isokasuaari
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Strutsilinnut Struthioniformes
Heimo: Kasuaarit Casuariidae
Suku: Kasuaarit Casuarius
Laji: unappendiculatus
Kaksiosainen nimi

Casuarius unappendiculatus
Blyth, 1860

Isokasuaarin levinneisyysalue
Isokasuaarin levinneisyysalue
Katso myös

  Isokasuaari Wikispeciesissä
  Isokasuaari Commonsissa

Isokasuaari (Casuarius unappendiculatus) on suuri yli 150 cm korkea lentokyvytön lintu, jolla on kova ja jäykkä, musta höyhenpeite, sininen iho kasvoissa ja kypärä pään päällä. Sillä on kirkkaanpunaisen tai kirkkaankeltaisen värinen niska. Jalat ovat suuret ja voimakkaat, ja niissä on sisävarpaassa on tikarinmuotoinen kynsi. Molemmat sukupuolet ovat samannäköisiä. Naaraat ovat suurempia kuin koiraat.

Kuten muutkin kasuaarit, isokasuaari on arka ja yksin elävä lintu. Se elää rannikkosoilla ja sademetsissä Uuden-Guinean pohjoisosissa. Se syö pääasiassa hedelmiä mutta myös pieniä eläimiä.[1]

Lisääntymisaikana moniavioinen naaras jättää 3–5 munaa hyvin naamioituun pesään valmiiksi koirasta varten. Sen jälkeen naaras jättää pesän ja munat ja lähtee etsimään toista koirasta. Koiras kasvattaa poikaset yksin noin 9 kuukaudessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Casuarius unappendiculatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2017.3. 2017. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 30.12.2017. (englanniksi)