Karhunmäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Karhunmäki on kaupunginosa Joensuussa Hukanhaudan ja Reijolan välissä, vanhan Lappeenrannantien varressa. Alueen rajoina idässä ja pohjoisessa ovat Ilomantsin rata ja valtatie 6.

Yksi Joensuun uusimmista kaupunginosista sijaitsee noin viiden kilometrin päässä kaupunkikeskustasta. Karhunmäki on Joensuun kaupungin asutuksen uusi laajentumissuunta: vuonna 2010 suurelta osin kaupungin omistamalle maalle on alettu rakentaa satojen talojen asuinaluetta.[1]

Lapsiperheiden suosima alue koostuu pitkälti omakotitaloasutuksesta. Alueella on myös jonkin verran rivitaloja. Kaupunginosan asukasluku on vuoden 2021 alussa noin 2 400.[2] Karhunmäen asukasluku on vuoteen 2021 mennessä kasvanut noin seitsemänkertaiseksi vuoteen 2009 verrattuna.[2]

Karhunmäen kaupunginosa tulee jatkamaan kasvuaan vielä usean vuoden ajan Haapajoen ja Reijolan suuntaan. Kaupungin maapoliittisena tavoitteena on kasvattaa Karhunmäki ja Reijola yhteen.[3]

Joukkoliikenneyhteydet ja kevyenliikenteenväylästö ovat Karhunmäessä erinomaiset. Karhunmäkeen pääsee oman julkisen liikenteen linjan lisäksi myös Karhunmäen ohi Vanhaa Valtatietä pitkin kulkevilla linjoilla.

Luonnonympäristö Karhunmäessä on monimuotoista, vaihdellen metsäisestä kumparemaastosta alavaan peltomaisemaan. Karhunmäen laidalla on 14 hehtaarin alue, joka on ollut toimenpidekiellossa vuodesta 2008 lähtien erittäin uhanalaiseksi luokitellun valkoselkätikan vuoksi.[4]. Karhunmäen kaupunginosassa et voi välttyä näkemästä rusakkoa eli peltojänistä.

Alueen asukasyhdistyksenä toimii Karhunmäen-Haapajoen kylätoimikunta.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karhunmäessä on uudehkot ja modernit päiväkodit (Touhula Merikartta & Aarrekartta), sekä alakoulu. Päiväkotien ja koulun ympäristössä on myös monipuolinen lähiliikuntapaikka. Kesäisin tekonurmikentällä voi harrastaa laaja-alaisesti kesälajeja, kun taas talvella kentältä löydät luistelukentän.

Karhunmäen koirapuisto on Susirajalla. Puisto on rajattu isoille ja pienille koirille erikseen.

Kaupunginosassa on useampi uudehko ja hyvin hoidettu leikkipuisto lapsille (Karhunkaaren, Reittimestarinpuiston ja Meijerinnurmenpuiston leikkipaikat).

Kukkolan tilan tilakeskus tarjoaa kesäaikaan vaihtuvia tapahtumia ja elämyksiä. Saatat löytää tilakeskuksen ympäristöstä myös muun muassa lampaita ja hevosia. Kukkolan tilan takana on luonnonläheinen metsäteatteri, sekä tunnelmallinen kota. Kodalla ei ole polttopuita valmiina, tuothan omasi. Kodan ja metsäteatterin läheisyydessä on paikoitusalue.

Koilliskulmassa Karhunmäkeä on myös Joensuun Höyläyspalvelu ja kaupunginosan oma autokorjaamoyritys Autohuolto Susiraja. Alueella on myös vammaisten ja kehitysvammaisten tehostetun palveluasumisen yksiköt.

Karhunmäessä ei ole toistaiseksi ruokakauppaa, mutta PKO rakentaa S-Marketin alueelle.[5] Alueen lähimmät muut palvelut löytyvät Reijolasta, sekä Hukanhaudalta ja Niinivaaralta. Ulkoilualueista Repokallio, Pyhäselän ranta ja Kukkolan tila ovat lähistöllä.

Alueen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoteen 2007 saakka Karhunmäen alue kuului Kukkolan tilaan. Tilan omistanut Kukkosen suku on tiettävästi viljellyt maata 1600-luvulta saakka. Kukkosen suvun tunnetuin jäsen on Antti Kukkonen, rovasti ja opetusministeri. Hänen vanhin tyttärensä, agrologi Katri Kukkonen oli Kukkolan tilan viimeinen isäntä. Katri Kukkosen isännöidessä Kukkolan tilaa Joensuun kaupunki halusi toistuvasti ostaa Karhunmäen alueen asuinalueeksi, mutta hän kieltäytyi myymästä haluten säilyttää alueen maanviljelyskäytössä. Tämän vuoksi ja koska Katri Kukkosella ei ollut perillisiä, hän testamenttasi Kukkolan tilan Pohjois-Karjalan Maataloussäätiölle vuonna 1999.

Kukkolan tilan viljely oli kuitenkin kannattamatonta, mistä johtuen Pohjois-Karjalan Maataloussäätiö päätyi myymään Karhunmäen alueen Joensuun kaupungille vuonna 2007.[6]

Asuinalue kartalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajantasaisin tieto alueen kaduista on Joensuun Karttapalvelussa.

Karhunmäki Facebookissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunginosalla on oma aktiivinen Facebook-ryhmä. Ryhmässä asukkaat voivat esittää ajankohtaisia ilmoitusasioita, sekä olla mukana alueen kehittämisessä. Ryhmän tarkoituksena on luoda aktiivista ja yhteisöllistä asuinaluetta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]