Kapinmyrskyliitäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kapinmyrskyliitäjä
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Ulappalinnut Procellariiformes
Heimo: Ulappaliitäjät Procellariidae
Suku: Daption
Laji: capense
Kaksiosainen nimi

Daption capense
(Linnaeus, 1758)

Alalajit
  • Daption capense australe
  • Daption capense capense
Katso myös

  Kapinmyrskyliitäjä Wikispeciesissä
  Kapinmyrskyliitäjä Commonsissa

Kapinmyrskyliitäjän muna

Kapinmyrskyliitäjä (Daption capense) on yleinen Antarktiksen ja eteläisten merialueiden ulappaliitäjälaji.[2] Kapinmyrskyliitäjä on ainut Daption-sukuun kuuluva laji, ja sillä on kaksi alalajia: Daption capense australe ja Daption capense capense.[3][4]

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapinmyrskyliitäjän höyhenpuku on selkäpuolelta mustan-valkeankirjava, ja täysikasvuisena lintu on 39 cm:n pituinen. Merenkävijät nimittivät lajia aiemmin ”kapinkyyhkyksi”, koska se muistutti heidän mielestään ulkonäöltään kesykyyhkyä. Sukupuolet ovat samannäköiset. Lento on tyypillisesti liidon ja nopeiden siiveniskujen vuorottelua.[2]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapinmyrskyliitäjä on eteläisten ja antarktisten merialueiden lintu.[2] Sitä tavataan lukuisilla Antarktista ympäröivillä saarilla. Muutama pari pesii jopa Uuden-Seelannin Aucklandinsaarilla, Chathamsaarilla ja Campbellinsaarella. Valtaosa kannasta pesii Antarktiksen niemimaalla ja Scotianmeren saarilla. Lajia tavataan myös Etelä-Georgian saarella, Ballenynsaarilla ja Kerguelenilla. Kannan suuruudeksi arvioidaan noin 2 000 000 yksilöä, joten laji on sangen elinvoimainen ja yleinen merilintu.[1]

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulappalintuna kapinmyrskyliitäjä voi ruokailla merellä. Se voi myös sukeltaa.[2] Pesät ja pesäyhdyskunnat sijaitsevat maksimissaan kilometrin etäisyydellä rannasta.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lintu pesii mataliin kalliojyrkänteiden syvennyksiin ja vuoraa pesän irtaimella maa-aineksella. Se voi muodostaa pesimäyhdyskuntia tai pesiä yksittäinkin.[2] Koiras ja naaras vuorottelevat hautomisessa useiden päivän vuoroissa. Lintu voi puolustaa pesäänsä aggressiivisestikin sylkemällä vatsaöljyjään tunkeilijoiden päälle. Kuoriutumisen jälkeen poikasta haudotaan vielä kymmenen päivää, kunnes sen lämmönsäätely toimii. Sen jälkeen molemmat vanhemmat pyytävät poikaselle ruokaa mereltä. Lentoonlähtö tapahtuu noin 45 päivän ikäisenä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krillit ja muut äyriäiset muodostavat noin neljä viidesosaa kapinmyrskyliitäjän ruokavaliosta. Lintu syö myös kalaa ja muuta merten pieneläimistöä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Daption capense IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 16.6.2014. (englanniksi)
  2. a b c d e Colin Harrison ja Alan Greensmith: Koko maailman linnut. Helsinki: Helsinki Media, 1995. ISBN 951-875-637-6.
  3. ITIS: Daption itis.gov. Viitattu 23.6.2008.
  4. ITIS: Daption capense itis.gov. Viitattu 23.6.2008.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.