Kapinmyrskyliitäjä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kapinmyrskyliitäjä
Damier du Cap - Cape Petrel.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Ulappalinnut Procellariiformes
Heimo: Ulappaliitäjät Procellariidae
Suku: Daption
Laji: capense
Kaksiosainen nimi
Daption capense
(Carolus Linnaeus, 1758)
Alalajit
  • Daption capense australe
  • Daption capense capense
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Kapinmyrskyliitäjä Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kapinmyrskyliitäjä Commonsissa
Daption capense

Kapinmyrskyliitäjä (Daption capense) on yleinen Antarktiksen ja eteläisten merialueiden ulappaliitäjälaji.[2] Kapinmyrskyliitäjä on ainut Daption sukuun kuuluva laji ja sillä on kaksi alalajia: Daption capense australe ja Daption capense capense.[3][4]

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Höyhenpuku on selkäpuolelta musta-valkeankirjava, 39 cm:n pituinen täysikasvuisena. Lintua kutsuttiin merimiesten toimesta aiemmin "kapinkyyhkyksi", koska ulkonäkö muistutti heidän mielestään puluja. Sukupuolet ovat samannäköiset. Lento on tyypillisesti liidon ja nopeiden siiveniskujen vuorottelua.[2]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapinmyrskyliitäjä on eteläisten ja Antarktisten merialueiden lintu.[2] Sitä tavataan lukuisilla Antarktista ympäröillä saarilla. Muutama pari pesii jopa Uuden Seelannin Auckland-saarilla, Chatham-saarilla ja Campbellin saarella. Valtaosa kantaa pesii Antarktiksen niemimaalla ja Scotianmeren saarilla. Lajia tavataan myös Etelä-Georgian saarella, Balleny-saarilla ja Kerguelenilla. Kannan suuruudeksi arvioidaan noin 2 000 000 yksilöä, joten laji on sangen elinvoimainen ja yleinen merilintu.[1]

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulappalintuna lintu voi ruokailla merellä. Se voi myös sukeltaa.[2] Pesät ja pesäyhdyskunnat sijaitsevat maksimissaan kilometrin etäisyydellä rannasta.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lintu pesii mataliin kalliojyrkänteiden syvennyksiin ja vuoraa pesän irtaimella maa-aineksella. Se voi muodostaa pesimäyhdyskuntia tai pesiä yksittäinkin.[2] Koiras ja naaras vuorottelevat hautomisessa useiden päivän vuoroissa. Lintu voi puolustaa pesäänsä aggressiivisestikin sylkemällä vatsaöljyjään tunkeilijoiden päälle. Kuoriutumisen jälkeen poikasta haudotaan vielä 10 päivää, kunnes sen lämmönsäätely toimii. Sen jälkeen molemmat vanhemmat metsästävät poikaselle ruokaa mereltä. Lentoonlähtö tapahtuu noin 45 päivän ikäisenä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krillit ja muut äyriäiset muodostavat noin neljä viidesosaa linnun ruokavaliosta. Lintu syö myös kalaa ja muuta merten pieneläimistöä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Daption capense IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 16.6.2014. (englanniksi)
  2. a b c d e Colin Harrison ja Alan Greensmith: Koko maailman linnut. Helsinki: Helsinki Media, 1995. ISBN 951-875-637-6.
  3. ITIS: Daption Viitattu 23. kesäkuuta 2008.
  4. ITIS: Daption capense Viitattu 23. kesäkuuta 2008.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.