Antarktiksen niemimaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Niemimaan sijainti Etelämantereella
Niemimaan kartta

Antarktiksen niemimaa on Etelämantereen pohjoisin osa, joka muodostaa pitkän ja kapean niemimaan. Niemimaan eteläosalla on myös nimi Palmerinmaa, pohjoisosa on Grahaminmaa. Grahaminmaan on yksi niistä harvoista kohdista, joissa Etelämanner ulottuu eteläisen napapiirin ulkopuolelle. Niemimaa sijaitsee Etelämantereen rannikolla Etelä-Amerikan kohdalla läntisellä pallonpuoliskolla. Se kuuluu niin Ison-Britannian, Argentiinan kuin Chilenkin aluevaatimuksiin.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niemimaa on hyvin vuoristoinen. Korkeimmat huiput nousevat noin 2 800 metriä merenpinnan yläpuolelle. Huomattavia vuorenhuippuja ovat Mount Castro, Mount Coman, Mount Gilbert, Mount Jackson, Mount Owen ja Mount Scott. Näiden vuorten katsotaan olevan Etelä-Amerikan Andien jatke vedenalaisen vuorijonon yhdistäessä vuoristot toisiinsa. Tällä perusteella Chile ja Argentiina ovat vaatineet aluetta itselleen.

Jäätiköt virtaavat niemimaalta mereen muodostaen laajoja kelluvia jäähyllyjä. Antarktiksen niemimaan jäähyllyjä ovat muun muassa Larsenin jäähylly, Wilkinsin jäähylly ja Bachin jäähylly. Jotkut niemimaan jäähyllyistä ovat viime vuosikymmeninä alkaneet hajota ilmaston lämpenemisen seurauksena. Lämpötila on Antarktiksen niemimaalla noussut noin puoli astetta vuosikymmenessä viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana[1].

Niemimaan länsipuolella sijaitsee Bellingshauseninmeri, itäpuolella Weddellinmeri ja pohjoispuolella Scotianmeri. Antarktiksen niemimaan pohjoiskärjen (63º13'S) ja Etelä-Amerikan eteläkärjen Kap Hornin välissä on noin tuhat kilometriä leveä Drakensalmi.

Tutkimusasemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska niemimaalla on Etelämantereen leudoin ilmasto, siellä ja lähisaarilla sijaitsee paljon tutkimusasemia. Niemimaalle suuntautuu myös turismia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Antarctic Ice Shelf Disintegration Underscores a Warming World 25.3.2008. NSIDC. Arkistoitu 18.4.2014. Viitattu 29.3.2008. (englanniksi)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Antarktiksen niemimaa.