Kantakaupunki (Naantali)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kantakaupunki
Kaupunki Naantali
Suuralue mannerpuoli
Kaupunginosa nro 1
Väkiluku 3 246
Osa-alueet 001 vanhakaupunki
002 Kaivokatu
003 Luostarinkatu
004 Väinölä
005 Aurinkotie
006 Maijamäki
007 rautatieasema
008 Kuparivuori
Fleminginkatua

Kantakaupunki on Naantalin 1. kaupunginosa, joka kattaa kaupungin keskustan ja sitä ympäröivän alueen Ailostenniemellä. Kaupunginosassa on 3 246 asukasta (2005), ja se on siten väkiluvultaan Naantalin suurin. Kantakaupungin rajat vastaavat Naantalin kaupungin rajoja ennen vuotta 1964, jolloin Naantalin maalaiskunta liitettiin kaupunkiin.

Suurin osa Naantalin nähtävyyksistä, kuten kaupungin vanha luostarikirkko, Muumimaailma sekä Naantalin kylpylä, sijaitsevat kantakaupungin alueella. Naantalin kaupalliset ja kunnalliset palvelut ovat suurimmaksi osaksi keskittyneet keskusta-alueelle (osa-alueet 002, 003 ja 005), jossa sijaitsee mm. terveyskeskus, poliisiasema ja kaupungintalo sekä useita kauppoja.

Suurin osa Naantalin koulutuspalveluista sijaitsee kantakaupungin pohjoisosassa Maijamäen osa-alueella. Maijamäessä sijaitsee Naantalin lukio, Naantalin kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitos, Maijamäen yläaste, Kalevanniemen erityiskoulu sekä Naantalin työväenopisto.

Kantakaupungin itäosassa oli Naantalin vanha käytöstä poistettu rautatieasema joka purettiin vuonna 2006 ja jonka ympäröivälle alueelle rakennettiin uusi asuinalue sekä päivittäistavarakauppa.

Museovirasto on määritellyt kantakaupunkiin kuuluvan Naantalin vanhankaupungin yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.[1]

Kuparivuorella sijaitsee kaupungin leirintäalue, jossa on 32 mökkiä, 51 karavaanaripaikkaa ja 51 telttapaikkaa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Naantalin vanhakaupunki Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.
  2. Peltotalo, Mika: Naantalilaisille uimapaikka ja karavaanareille uusi kohde. Rannikkoseutu, 5.5.2017, nro 34, s. 16. Raisio: Alma Media Kustannus Oy. ISSN 0782-5544.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.