Kansanvalistusseura

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kansanvalistusseura, Museokatu 18

Kansanvalistusseura (lyhenne KVS) on Suomessa suomenkielisen väestön keskuudessa tehtävän kansansivistystyön edistämiseksi 1874 perustettu seura[1], vuodesta 1934 alkaen säätiö Helsingissä.

Päätehtävänä on kansantajuisen kirjallisuuden painattaminen ja levittäminen. Seuran vuoteen 1919 saakka harjoittaman yleisen kustannustoiminnan piirissä oli näkyvä asema historiaa, yhteiskuntaa ja kansallisia oloja käsittelevillä teoksilla, joilla erityisesti venäläistämiskaudella voimistettiin suomalaista kansallistuntoa.

Kansanvalistusseuran Kalenteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansanvalistusseuran Kalenteri ilmestyi vuosina 1881–1957. Sen tavoitteena oli yhdistää jokapäiväiseen ajanviettoon asiantuntija-artikkeleita sekä runoja ja kertomuksia.

Lukutaidon lisääntymisen myötä kalenterin levikki kasvoi, ja sen tehtävä tiedollisen sivistyksen ja käytännön elämää koskevien neuvojen antajana muodostui merkittäväksi.[2]

Kirjastolaitos, kansan- ja työväenopistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansansivistystyön alkuvaiheessa seura toimi kirjastolaitoksen kehittämiseksi, kansanopistojen ja työväenopistojen perustamiseksi ja opintokerhotoiminnan käynnistämiseksi.

1960-luvulta alkaen seura on järjestänyt runsaasti kursseja ja seminaareja erikoisalanaan taiteet ja kielet.

Kansanvalistusseura julkaisee Aikuiskasvatus-lehteä yhdessä Aikuiskasvatuksen tutkimusseuran kanssa.[3]

KVSK-Opisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1920 perustettiin Kansanvalistusseuran Kirjeopisto eli KVSK-Opisto.

Opiston kurssit jakautuvat ammatillisiin, pohjakoulutusta täydentäviin ja harrastekursseihin. Ohjelmaan kuuluu virallisiin pätevyystutkintoihin johtavia ja valmentavia ammattikursseja, peruskoulun ja lukion kursseja, kielikursseja ja yleissivistäviä vapaita opintoja. KVS:n Kirjeopisto toimi 2000-luvulla Kansanvalistusseuran Etäopiston nimellä. Sen toiminta loppui vuonna 2013.

Oriveden Opisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1946 Kansanvalistusseura hankki omistukseensa alkuaan 1909 perustetun Oriveden Opiston, jossa syksystä kevääseen ulottuvan perusoppijakson lisäksi järjestetään eri pituisia taide-, kieli- ja harrastekursseja.

Vuodesta 1953 Oriveden Opiston osana on toiminut Klemetti-opisto, joka on tullut tunnetuksi muun muassa kuoronjohtajakoulutuksestaan, nuorison musiikkileireistä ja kamarikuorostaan.

1. tammikuuta 2015 Oriveden Opisto liitettiin Ahlmanin ammattiopistoon, ja vastuu koulutustoiminnasta siirtyi Ahlmanin koulun Säätiölle.

Sivistyspalkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seura jakaa vuosittain sivistuspalkintoa, jonka nimi oli vuosina 1974–2014 Kansanvalistusseuran palkinto. Palkinto jaetaan sivistyksen edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa. Palkinnon ovat saaneet:[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]