Kansanlaulukuoro Peipposet

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Peipposet oli Yleisradiossa vuosina 19521986 toiminut sekakuoro, jonka ohjelmisto koostui pääasiassa koti- ja ulkomaisista kansanlauluista. Kuoro esiintyi radiossa viikoittain koko toimintansa ajan.

Kuoro perustettiin Yleisradion musiikkipäällikön Kai Maasalon ja kapellimestari Mikko von Deringerin aloitteesta. Kuoron alkuaikojen kantavana voimana olivat Kansalliskuorosta siirtyneet 15 laulajaa. Vähitellen kuoro laajeni 30-henkiseksi. Kuoron johtajana toimi Mikko von Deringer kuolemaansa saakka vuoteen 1981 ja hänen jälkeensä harmonikkataiteilija Veikko Huuskonen. von Deringer ja Huuskonen sovittivat kaikki kuoron esittämät laulut. Säestäjänä toimi aluksi von Deringerin johtama soitinyhtye ja 1970-luvulta lähtien Huuskosen yhtye.

Mikko von Deringer laajensi kuoron ohjelmistoa ulkomaisilla kansanlauluilla, joita hän keräsi lukuisilla matkoillaan. Ulkomaisiin lauluihin tehtiin mukaillut suomennokset tai kokonaan uudet sanoitukset. Kuoron "hovisanoittajana" toimi pitkään komentajakapteeni Erkki Ainamo; hänen muutettuaan 1960-luvun lopulla Espanjaan uudeksi laulujen sanoittajaksi tuli opetusneuvos Antti Henttonen. Kaikkiaan kuoro tallensi Yleisradion kantanauhoille noin 350 laulua. Muutamia alun perin Peipposten ohjelmistoon kuuluneita lauluja levytti kuoron solistina laulanut Mauno Kuusisto. Kuoro itse levytti vain muutaman joululaulun.

Peipposet esiintyi julkisessa konsertissa vain kerran, vuonna 1978 järjestetyssä Peipposet lentävät maasta maahan -yleisökonsertissa.

Peipposet lopetti toimintansa vuonna 1986, koska se oli siihen mennessä "laulanut koko ohjelmistonsa läpi". Kuoron viikoittainen radioesiintyminen oli sen toiminnan loppuaikoina yksi Yleisradion pisimpään yhtäjaksoisesti jatkuneista musiikkiohjelmista, vain vuonna 1935 aloittanut Lauantain toivotut levyt oli sitä pitkäikäisempi. Peipposten laulujen sanat ja nuotit on talletettu Yleisradioon ja Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Henttonen, Antti: Pilkkeitä koulu- ja lehtimiehen polulta, s. 299−302. Porvoo: WSOY, 1987. ISBN 951-0-14104-6.