Mikko von Deringer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mikko von Deringer.

Mikko von Deringer (20. elokuuta 1904 Helsinki12. maaliskuuta 1981 Helsinki[1]) oli suomalainen kapellimestari ja kuoronjohtaja.

Mikko von Deringer kuului Baltiasta Pietarin kautta Viipuriin muuttaneeseen saksalaissyntyiseen sukuun. Hän opiskeli pianonsoittoa Viipurin musiikkiopistossa, jossa hän suoritti diplomin vuonna 1924. Hän jatkoi opintojaan Wienin musiikkiakatemiassa Friedrich Wührerin johdolla vuosina 19261929.

Mikko von Deringer toimi vuosina 1929−1934 Viipurin Työväen Teatterin ja vuosina 1934−1940 Viipurin Kaupunginteatterin kapellimestarina ja sittemmin samassa tehtävässä Helsingin Ruotsalaisessa teatterissa. Hän esiintyi uransa aikana myös pianistina. Sotien jälkeen von Deringer siirtyi Suomen Yleisradion palvelukseen kapellimestariksi, pianistiksi ja musiikkiohjelmien järjestäjäksi.

Parhaiten Mikko von Deringer kuitenkin muistetaan kuoronjohtajana. Hänen aloitteestaan Yleisradioon perustettiin vuonna 1952 sekakuoro Peipposet, johon kuului noin 30 laulajaa. Kansanomaisen ohjelmistonsa ansiosta kuorosta tuli hyvin suosittu ja pitkäikäinen. Von Deringer toimi kuoron johtajana kuolemaansa saakka ja laajensi sen ohjelmistoa suurella määrällä ulkomaisia kansanlauluja. Hänen jälkeensä Peipposia johti kuoron toiminnan loppuajan, vuoteen 1986, kapellimestari ja harmonikkataiteilija Veikko Huuskonen, jonka yhtye oli säestänyt kuoroa jo aiemmin.

Mikko von Deringer sai 1970-luvulla valtion taiteilijaeläkkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Otavan iso musiikkitietosanakirja (1977). Helsinki.
  • Otavan musiikkitieto (toimittanut Keijo Virtamo). Helsinki: Otava, 1987
  • Henttonen, Antti: Pilkkeitä − Koulu- ja lehtimiehen polulta. Porvoo: WSOY, 1987. ISBN 951-0-14104-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.