Kansalaisvarmenne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kansalaisvarmenne on väestörekisterikeskuksen henkilötunnuksen tapaan luoma sähköinen tunniste, joka mahdollistaa henkilön tunnistamisen sekä tällä perusteella sähköisen allekirjoituksen. Kansalaisvarmenteen sähköinen tunnus on nimeltään sähköinen asiointitunnus (satu), joka koostuu numeroista sekä niiden tarkistusmerkinnästä ja jotka on kohdistettu väestörekisterikeskuksen rekisteriin Suomen kansalaisista sekä kotikuntalain mukaisista Suomessa vakinaisesti asuvista väestötietojärjestelmän merkityistä ulkomaalaisista.

Kansalaisvarmenne on laatutasoltaan Euroopan unionin direktiivin vaatimukset täyttävä laatuvarmenne.

Tekniset edellytykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa kaikki poliisin myöntämät henkilökortit ovat nykyään sirullisia lukuun ottamatta alaikäisille ilman huoltajan suostumusta myönnettävää henkilökorttia ja väliaikaista henkilökorttia. Poliisin myöntämässä henkilökortissa on Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne, jonka avulla henkilö voidaan luotettavasti tunnistaa sähköisessä asioinnissa.[1]

Kansalaisvarmenteen käyttö edellyttää henkilökortin tai sopimuksen tehneen pankin Visa Electron -sirumaksukorttia tai matkapuhelimen SIM-korttia. Kortin käyttämiseen tarvitaan myös tietokoneeseen liitettävä kortinlukija. Väestörekisterikeskus on toimittanut useisiin kunnankirjastoihin ja yhteispalvelupisteisiin kortinlukijoita yleisön tietokoneelta käytettäväksi.

Kansaneläkelaitoksen asiointia varten kansaneläkelaitoksen verkkosivuilta on ladattavissa Setecin tietokoneohjelma kortinlukijaa varten.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]