Kanni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kanni
Kanni.png
Avaintiedot
Alkuperämaa  Intia
Määrä uhanalainen
Alkuperäinen käyttö metsästys, myötäjäislahja
Nykyinen käyttö metsästyskoira
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros 63,5 cm, narttu 56 cm
Väritys black & tan, ruskea, kerma tai brindle

Kanni on harvinainen intialainen koirarotu. Se on nykyisin sukupuuton partaalla. Sitä ei ole yritetty pelastaa, koska jäljellä on vain muutama yksilö eikä rodusta ole kuin vähän tietoa.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu muistuttaa lyhytkarvaista aavikkotyyppistä salukia ja typistämätöntä dobermannia. Se on ketterä, hoikka, siro ja syvärintainen. Värivaihtoehtoja on tavallisesti neljä. Yleisin on musta punaruskein merkein. Käpälissä ja rintakehässä on mahdollisesti pienet valkoiset merkit. Lisäksi mahdollisia ovat ruskea ja juovikas. Neljäs väri kerma on oma muunnoksensa, joka tunnetaan nimellä paalakanni. Urosten säkäkorkeus on tavallisesti 63,5 cm ja narttujen 56 cm, mutta joidenkin yksilöiden tiedetään olleen jopa 81,3 cm korkeita.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanni on alkuperäinen eteläintialainen rotu, joka on kotoisin Tamil Nadusta. Sitä tavataan Tirunelvelin, Pollachin, Kovilpattin, Kazhugumalain, Kileralin, Kodangipattin, Sivakasin ja Madurain alueelta. Se polveutuu salukista ja on hyvin läheistä sukua mudholinvinttikoiralle, mutta sillä ei ole näiden kahden suurimpia ominaispiirteitä. Rotua käytetään lähinnä metsästykseen.

Kanni tarkoittaa aviotonta tyttöä ja sen sanotaan tulleen siitä, että sulhaselle annettiin lahjaksi koira juuri ennen avioliittoa. Se kuului jopa sulhaselle annettavien myötäjäistavaroiden luetteloon.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koiria pidetään perheissä jotka eivät myy niitä, mutta voivat antaa niitä lahjaksi jos niitä luvataan hoitaa hyvin. Ne eivät saa vaellella kaduilla vaan niitä pidetään lemmikkeinä. Niille annetaan aamuisin maitoa, iltapäivisin maissipuuroa ja iltaisin ragi-puuroa. Lihaa annetaan ainoastaan kerran viikossa tai kerran kuussa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Kanni