Kaliumpermanganaatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaliumpermanganaatti
Tunnisteet
CAS-numero 7722-64-7
PubChem CID 516875
Ominaisuudet
Molekyylikaava KMnO4
Moolimassa 158,04
Ulkomuoto Violetteja kiteitä
Sulamispiste 240 °C
Tiheys 2,7 g/cm3
Liukoisuus veteen 6,38 g/100 ml


[1]

Vahvasti violettia kaliumpermanganaattiliuosta

Kaliumpermanganaatti, KMnO4, on permangaanihapon kaliumsuola.

Kaliumpermanganaattia käytetään hapettimena elektroniikassa piirilevyjen valmistuksessa, metallien pintakäsittelyssä sekä lääke- ja kemianteollisuudessa, hapetus- ja valkaisuaineena, reagenssina analyyttisessä ja synteettisessä orgaanisessa kemiassa, valokuvauskemikaalina, desinfiointiaineena, hajunpoistossa, levänestoaineena vedenkäsittelyssä, värjäysaineiden valmistuksessa, raudan ja mangaanin poistamiseen liuoksista ja parkituksessa.

Kaliumpermanganaatti on terveydelle haitallista. Sen nieleminen aiheuttaa polttavaa tunnetta, vatsakipua, ripulia, pahoinvointia, oksentelua, šokin tai tajuttomuuden. Huumausainelainsäädäntöön kesän 2002 aikana tulleen muutoksen jälkeen kaliumpermanganaatti on siirretty lähtöaineiden luettelosta III luetteloon II. Kaliumpermanganaatin käyttö heroiinin ja kokaiinin valmistuksessa on vaikuttanut rajoitusten tiukentumiseen.

Kaliumpermanganaatti hajoaa lämmitettäessä se 240 °C. Lopputuotteena on happea ja mustaa jauhetta, joka koostuu kaliummanganaatin ja mangaanidioksidin seoksesta.

2 KMnO4 → K2MnO4 + MnO2 + O2
  1. Potassium Permanganate (Kaliumpermanganaatti) Käyttöturvallisuustiedote. 14.1.2019. Sigma Aldrich/Merck. Viitattu 16.11.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]