Kalevi Lahtinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo laulajasta. Speedwayurheilijasta kerrotaan artikkelissa Kalevi Lahtinen (moottoriurheilija).
Kalevi Lahtinen
Kalevi Lahtinen 1966

Sulo Kalevi Lahtinen (14. kesäkuuta 1936 Lahti8. lokakuuta 1981 Helsinki)[1] oli suomalainen basso, oopperalaulaja, laulupedagogi, kuoron- ja orkesterinjohtaja. Lahtinen oli alkuaan kansakoulunopettaja. Hän opiskeli 1959–1961 Lahden musiikkiopistossa Tauno Kaivolan ja 1961–1968 Sibelius-Akatemiassa Oiva Soinin ja Matti Lehtisen oppilaana. Hän suoritti lauludiplomin 1967 ja valmistui musiikinopettajaksi 1968. Hän täydensi opintojaan muun muassa Luganossa (F. Husler) ja Wienissä (D. Buchholz) sekä monien ulkomaisten pedagogien kursseilla.

Lahtisen musiikkiopinnot alkoivat 16-vuotiaana tuuban soitolla Kouvolan seurakunnan torvisoittokunnassa. Ensimmäisessä virassaan kansakoulun opettajana Lahtinen keräsi Kärkölän pitäjän talojen ullakoilta suojeluskunnan aikaiset torvet, ja ne kunnostettiin. Nuorena ja lahjakkaana muusikkona hän opetti isännille nuottien lukua ja yhteissoittoa. Näin Lahtinen perusti Kärkölän soittokunnan sekä Kärkölän sekakuoron. Hän toimi 1960-luvun alkupuolella myös Kärkölän kirkon kesäkanttorina. Oltuaan useiden koulujen musiikinopettajana hän toimi 1969–1973 Savonlinnan musiikkiopiston yksinlaulun lehtorina ja vararehtorina 1970–1973.

Monipuolinen ja aikaansaava Lahtinen teki uraauurtavaa työtä suomalaisen oopperataiteen puolesta erityisesti Savonlinnan oopperajuhlia edeltäneiden Savonlinnan musiikkipäivien toiminnanjohtajana 1969–1973 sekä Savonlinnan oopperajuhlien toiminnanjohtajana 1970–1972, ennen Martti Talvelaa. Hän toi oopperajuhlille muun muassa ensimmäiset ulkomaiset esiintyjät, ja juhlien jatkuvuuden pelastikin juuri Lódžin suuri ooppera Puolasta.[2] Vuosina 1973–1976 Lahtinen työskenteli Kuopion musiikkiopiston oopperaluokan johtajana ja laulunopettajana sekä Kuopion Orkesterin intendenttinä. Vuodesta 1976 lähtien hän toimi Helsingin konservatorion laulun lehtorina kuolemaansa saakka. Viimeisenä kesänään Lahtinen esiintyi sotapäällikön aseenkantajan roolissa MTV3:n esittämässä viisiosaisessa televisiosarjassa Sotapäällikön poika (pääosissa Leo Lastumäki, Sylvi Salonen ja Jukka-Pekka Palo).

Lahtinen johti ja koulutti muun muassa Lahden Sekakuoroa, Savonlinnan Oopperakuoroa ja Savonlinnan Orkesteria sekä toimi Musiikkiopettajien liiton puheenjohtajana. Oopperalaulajana hän esiintyi Lahdessa, Kuopiossa, Savonlinnan Oopperajuhlilla ja vierailijana Suomen Kansallisoopperassa. Kotimaan lisäksi hän konsertoi muun muassa Ruotsissa ja Puolassa ja esiintyi orkesteri- ja oratoriosolistina sekä eri kuorojen ja yhtyeiden solistina Virossa ja Pohjois-Amerikassa. Lahtinen työskenteli myös maakuntalehtien musiikkiarvostelijana. Lahtinen kuoli 45-vuotiaana sydänkohtaukseen kotonaan.

Kalevi Lahtisella on neljä lasta avioliitosta tekstiili- ja korutaiteilija Helkky-Leena Lahtisen (s. 1937) kanssa. Helkky-Leena Lahtinen on tehnyt koruja Savon­linnan ooppera­juhlilla ja taidetta yksityiskoteihin. Pariskunnan keskimmäinen tytär Eva Humphrey-Lahti on Englannissa asuva kuvataiteilija.

Oopperarooleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Otavan iso musiikkitietosanakirja, 1978.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuolleita: Lehtori Kalevi Lahtinen. Helsingin Sanomat, 11.10.1981, s. 16. Lehti HS Aikakoneessa (tilaajille). Viitattu 13.4.2020.
  2. http://www.oopperajuhlat.fi/fi/footer/Historia/Oopperajuhlia-jo-yli-100-vuotta/60_70_luku (Arkistoitu – Internet Archive)