Kalevanpojan viikatteentikku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalevapojan viikatteentikku.

Kalevanpojan viikatteentikku on Laitilassa Untamalan Pyhän Pietarin kirkon kirkkomaalla sijaitseva pystykivi. Se on kapea, noin kahden metrin korkuinen kivipaasi. Kalevanpojan viikatteentikku on Suomen vanhin kristillinen hautamuistomerkki.lähde?

Vanhan kansanperinteen mukaan se oli Kalevanpojan eli muinaisen jättiläisen viikatteen hiomiseen käyttämä kovasin.[1] Tarina kertoo, että Kalevanpoika hioi viikatettaan Euran niityllä ja lähetti vaimonsa hakemaan vettä. Kun tätä ei ajoissa kuulunut takaisin, viskasi Kalevanpoika suutuspäissään kovasimen vaimon perään. Se lensi aina Untamalan kirkolle asti ja jäi maahan pystyyn.

Vuonna 1952 arkeologi Ella Kivikosken suorittamissa kaivauksissa löydettiin kivipaaden vierestä kaksi esineetöntä ruumishautaa. Ne ajoitettiin myöhäisrautakaudelle 1100–1200-luvuille. Suomessa Kalevanpojan viikatteentikun kaltaiset pystykivet ovat harvinaisia. Yksi sellainen löydettiin 1930-luvulla tehdyissä kaivauksissa Ulvilan Liikistöstä kaatuneena.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Untamalan alue - kulttuurimatkailijan aarre! Laitilan kaupunki. Arkistoitu 4.10.2013. Viitattu 4.10.2013.
  2. Liikistö - Ulvilan varhaisinta keskiaikaa. Arkeologia NYT! 2/2005. (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 9.11.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]