Kalajärvi (järvi Espoossa)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalajärvi
Kalajärvi ilmakuvassa kesäkuussa 2016.
Kalajärvi ilmakuvassa kesäkuussa 2016.
Sijainti Espoo
Valtio SuomiView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 60°18′18″N, 24°43′19″E
Pinnankorkeus 44,1 m [1]
Pinta-ala 0,16 km² [2]
Rantaviiva 2,2 km [2]
Valuma-alue 0,73 km² [2]
Järvinumero 81.055.1.007
Kalajärvi

Kalajärvi sijaitsee Pohjois-Espoossa, yhtenä Espoonjoen latvajärvistä. Kalajärven valuma-alue muodostuu yksinomaan läheisistä metsistä valuvista pienistä puroista ja lähteistä. Järven keskisyvyys on vain 1,2 metriä, joskin pohja on pääosin vuosisatojen aikana kertynyttä humusta ja oletettavasti todellinen pohja löytyy huomattavastikin syvemmältä. Ranta-alueiden hiekkapohjaisilla uimapaikoilla syvyyttä on paikotellen jopa pari metriä.lähde?

Ympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalajärven veden laatu on erinomainen, joskin viime vuosina lisääntynyt rakentaminen alueella on oleellisesti aiheuttanut lisää ympäristökuormaa. Alue on ollut 50-luvulta asti kesämökkialueena, mutta vasta 2000-luvulla kiihtynyt rakentaminen ja vakinainen asutus puutarhan hoitoineen on alkanut rasittamaan järven ekologiaa.lähde?

Espoon kaupunki ja Uudenmaan ympäristökeskus tarkkailevat järven tilaa säännöllisesti. Viimeksi tehdyn tutkimuksen mukaan (17/2008 – Elina Oinonen), Kalajärven tila ei ole hälyttävä, vaikkakin muutoksia leväkasvillisuuden lisääntymisessä ja lummelauttojen laajenemisessa onkin havaittavissa.lähde?

Kalastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalajärvessä on istutettu kalakanta, joka muodostuu pääosin ahvenesta, hauesta ja kirjolohesta. Vuoden 2003 pakkastalvi jäädytti järven pohjiaan myöten ja tappoi silloin käytännössä koko kalakannan. Tuolloin jäästä löytyi mm. ankeriaita. Kalakannan uudistus tuli hyvään aikaan, sillä lajisto oli erittäin taantunut ja muodostui pääosin alamittaisesta särjestä.lähde?

Kalajärven kalanhoidosta vastaa Espoon Röylän Kalastuskunta, joka hoitaa vuosittaiset istutukset ja valvoo alueen kalastusta.lähde?

Alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalajärven rannoista non yksi kolmannesta on rakennettu. Aluetta kiertää kolme päättyvää katua; Kalajärventie ja siitä haarautuvat Järvitörmä ja Kalajärvenranta. Tiet ovat kaikki yksityisteitä ja Kalajärven tiehoitokunnan hoidossa. Teiden varsilla on noin 60 omakotitaloa, joista pääosa on valmistunut 2000-luvun alussa.lähde?

Järven pohjoispäässä on voimassa oleva asemakaava ja kunnallistekniikka. Järven valuma-alueella on lisäksi ollut vireillä Kalajärvenkallioiden kaavahanke jo useita vuosia.lähde?

Järven etelä-päässä on luonnonmukainen, rauhoitettu suoalue. Koko järven ympäri kulkee luontopolku, jossa moottoriajoneuvoilla kulkeminen on kielletty. Järven ohitse menee eräs Espoon merkittävimmistä ekologisista käytävistä, joka yhdistää Nuuksion järviylängön ja Vestra-Petikon luontoalueen. Järven rannalla ei ole julkista uimarantaa.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansalaisen Karttapaikka Maanmittauslaitos. Viitattu 26.8.2010.
  2. a b c OIVA – Ympäristö- ja paikkatietopalvelu (edellyttää rekisteröitymisen) Ympäristöhallinto. Viitattu 26.8.2010.