Kalajärven purolaakso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kalajärven purolaakso on Pohjois-Espoossa, Espoonjoen latvavesistössä sijaitseva Glimsinjoen vesistön osaan kuuluva paikallisesti arvokas luontokohde.

Kalajärven purolaakson alue käsittää Kalajärven laskupuron luonnontilaisen yläjuoksun, ja n. 595 metriä pitkän Röylän pelloille laskevan purolaakson.

Ympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erittäin kirkasvetinen puro on syönyt itselleen jyrkän uoman laakson pohjalle. Yläosan hidasvirtainen luhtainen osuus on karikepohjainen. Sen alapuolelta alkavalla koskiosuudella pohja koostuu pitkälti karkeasta sorasta ja hiekasta, mutta paikoin on myös kivikkoisempia osuuksia. Kivet ovat yleisesti sammalten peittämiä. Purossa on myös kohtuullisesti liekopuuta jonka lisäksi sinne on kertynyt paljon hakkuutähteitä.

Yläjuoksulla ympäröivä metsä on havupuuvaltaista, mutta puron kosteassa lähiympäristössä kasvaa lehtokasvillisuutta, mm. kookkaita tervaleppiä. Laakson pohjalla puronvarren metsä vaihtuu vähitellen lehtipuuvaltaiseksi.

Alue on suojeltu luonnonsuojelulain nojalla, mutta siihen kohdistuu kuormitusta Kalajärvestä ja sitä ympäröivästä asutuksesta.

Kalajärven purolaakson yli kulkee pitkospuureitti, joka alkaa Kalajärventien loppupäästä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalajärvi (järvi Espoossa)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]