Kōmeitō

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kōmeitō
公明党
Kōmeitō

Perustettu 7. marraskuuta 1998
Puoluesihteeri Tetsuo Saito
Johto
Ideologia
Poliittinen kirjo keskusta-oikeisto
Japanin alahuone
29 / 465
Japanin ylähuone
28 / 245
Kotisivu www.komei.or.jp

Kōmeitō (jap. 公明党; engl. New Komeito tai Clean Government Party) on japanilainen poliittinen puolue. Sen perusti vuonna 1964[1] Daisaku Ikeda, buddhalaisen järjestön Sōka Gakkain johtaja.[2] Merkittävä osa puolueen kannatuksesta tulee järjestön jäseniltä, vaikka virallisia suhteita Kōmeitōn ja Sōka gakkain välillä ei ole ollut vuoden 1970 jälkeen.[3] Nykyinen Uusi Kōmeitō syntyi vuonna 1998 Kōmeitōn ja Shinshintō-puolueen yhdistyessä.

Puolueen tavoitteisiin kuuluu sisäpolitiikassa keskushallinnon roolin ja byrokratian vähentäminen, läpinäkyvyyden lisääminen julkishallinnossa ja suurempi paikallinen autonomia, jossa yksityissektorilla on aiempaa merkittävämpi rooli. Ulkopolitiikassa puolue haluaa eroon ydinaseista ja sotilaallisista konflikteista yleensä. Puoluetta on pidetty Saksan CDU:n vastineena. Uuden Kōmeitōn edeltäjällä oli samantyyppinen mutta radikaalimpi, vasemmistolaisempi ideologia. Nykyinen konservatiivisempi puolue on ollut hallituksessa konservatiivisten liberaalidemokraattien kanssa ja puolueet jakavat osittain saman kannattajakunnan.

Puolueella on noin 400 000 jäsentä.[4] Sillä on 31 edustajaa Japanin alahuoneessa ja 20 edustajaa Japanin ylähuoneessa. Kōmeitōn puheenjohtaja on Natsuo Yamaguchi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kena Kirsti: Kaukoidän teologian näkökulmia; Suomalaisen teologisen kirjallisuusseuran julkaisuja 181. Jyväskylä: Gummerus, 1993. ISBN 951-9111-93-X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:New Komeito Party