Japanin perustuslaillinen demokraattinen puolue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puolueen logo

Japanin perustuslaillinen demokraattinen puolue (立憲民主党 Rikken-minshutō) eli JPDP on japanilainen keskusta-vasemmistolainen puolue. Puolueen johtajana toimii Yukio Edano.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolue on perustettu vuonna 2017, kun Demokraattisen puolueen eli DP keskusta-vasemmistolaiset kannattajat perustivat uuden puolueen vuoden 2017 parlamenttivaaleihin. Puolue perustettiin 2. lokakuuta kun DP:n apulaispuheenjohtaja Yukio Edano piti lehdistötilaisuuden puolueen liberaaleille ja vasemmistolaisemmille kannattajille, joita ei oltu otettu mukaan Kibō no Tō -puolueeseen.

3. lokakuuta 2017 vasta perustettu puolue ilmoitti ettei se kilpaile vaaleissa samoista paikoista Kibō no Tō -puolueen kanssa. Puolue kuitenkin perui sanansa, koska Kibō no Tō asetti ehdokkaan Edanon vaalipiiriin. Japanin kommunistinen puolue veti kuitenkin ehdokkaansa pois, koska se halusi varmistaa Edanon menestykseen. JPDP voitti 55 paikkaa ja nousi yhdeksi suurimmista oppositiopuolueista. Puolueesta tuli myös johtava pasifistisen blokin jäsen, Japanin kommunistisen puolueen ja Sosialidemokraattisen puolueen kanssa. Pasifistisesta blokista tuli suurin oppositio blokki.

Ideologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolue vastustaa toisen maailmansodan jälkeistä perustuslain artiklaa 9, ja ehdottaa sen tarkistamista. JPDP tukee Japanin irrottautumista ydinvoimasta ja uusiutuvien energia muotojen kehityksen tukemista. Puolue kannattaa arvonlisäveron nostamisen jäädyttämistä. Puolue vastustaa kasinojen laillistamista ja ylläpitoa. JPDP kannattaa yhteiskuntaa, joka "tukee jokaista ja tukee yksilöllisyyttä ja luovuutta".

Vaalimenestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanin parlamenttivaalit
Vaalivuosi Puheenjohtaja Ehdokkaita Paikkoja Äänet Äänisosuus Blokin äänimäärä Blokin ääniosuus
2017 Yukio Edano 78 55 / 465 4 852 097 8,75 % 11 084 890 19,88 %

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

https://www.hs.fi/paivanlehti/23102017/art-2000005418703.html Viitattu: 11.11.2019


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Constitutional Democratic Party of Japan