Demokraattinen sosialistinen puolue

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Demokraattinen sosialistinen puolue (jap. 民主社会党, Minshu shakaitō, myöhemmin vain jap. 民社党, Minshatō) oli vuosina 1960–1994 toiminut sosialistinen puolue Japanissa.

Puolue perustettiin vuonna 1960, kun Suehiro Nishion johtama ryhmä erosi Japanin sosialistisesta puolueesta. Se koostui useista entisen Japanin oikeistolaisen sosialistisen puolueen, vuosina 1948–1955 vaikuttaneen maltillisen ryhmän, jäsenistä. DSP kannatti demokraattista sosialismia ja oli sosialistisen internationaalin jäsen. Puolue kannatti hyvinvointivaltion rakentamista, vastusti totalitarismia ja kannatti vahvasti Japanin ja Yhdysvaltain välistä liittoa.

DSP hajotettiin vuonna 1994 ja liitettiin Shinshintōhon. Vuonna 1998 Shinshintō vuorostaan hajosi, ja suurin osa sen jäsenistä liittyi lopulta Japanin demokraattiseen puolueeseen. Vaikka DSP oli hajonnut jo vuonna 1994, sen nuorisojärjestö (Minsha Youth) oli toiminnassa vuoteen 2003 saakka ja kuului International Union of Socialist Youthiin (IUSY). Kun Minsha Youthkin hajosi, jotkut sen entisistä jäsenistä ja itsenäiset sosiaalidemokraatit muodostivat uuden järjestön, Nuoret sosialistit, joka on IUSY:n täysjäsen.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Democratic Socialist Party (Japan)