Japanin ylähuone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Japanin ylähuone
参議院
Sangiin
Tyyppi
Tyyppi Ylähuone
Johto
Puhemies Akiko Santō (sit.)
Varapuhemies Toshio Ogawa (sit.)
Kokoonpano
Edustajia 245
Puolueet
Hallitus (141)
Oppositio (104)
Kokouspaikka
Kotisivut
http://www.sangiin.go.jp/

Japanin ylähuone (jap. 参議院, Sangiin) on toinen Japanin parlamentin kamareista. Ylähuone on toista maailmansotaa edeltävän Kizokuinin (engl. House of Peers) seuraaja. Vuoden 1947 perustuslain myötä ylähuoneen rakennetta muutettiin siten, että sieltä poistui aatelin edustus ja kaikki jäsenet valittiin vaaleilla.[1]

Ylähuoneessa on 245 jäsentä, jotka valitaan kuusivuotiskausiksi, kaksi vuotta pidemmäksi ajaksi kuin alahuoneen jäsenet. Ylähuonetta ei voida hajottaa, sillä vain puolet sen paikoista valitaan uudelleen kussakin vaaleissa. 121:stä kerrallaan uudelleen valittavasta paikasta 73 valitaan 47 prefektuurivaalipiiristä (siirtämättömällä yhden äänen vaalitavalla) ja 48 valitaan koko maan käsittävältä listalta suhteellisella vaalitavalla.

Vuoden 1998 vaaleihin saakka ylähuoneessa oli 252 jäsentä, joista 126 valittiin kerrallaan uudelleen: 76 prefektuurivaalipiireistä ja 50 koko maan alueelta. Vuoden 2001 vaaleissa määrää vähennettiin 247:ään (126 valittiin vuonna 1998 ja 121 vuonna 2001).lähde?

Ylähuoneen jäsenten täytyy olla vähintään 30-vuotiaita, alahuoneen taas 25-vuotiaita.

Jos parlamentin kaksi kamaria ovat erimielisiä budjetista, sopimuksista tai pääministerin nimittämisestä, alahuone voi ohittaa ylähuoneen päätöksenteossa.[2] Kaikissa muissa päätöksissä alahuone voi kumota ylähuoneen äänestyksen vain kahden kolmasosan enemmistöllä. Kuitenkin sen jälkeen kun suhteellinen vaalitapa tuotiin alahuoneen vaaleihin, ylähuone on lisännyt voimaansa lakiesitysten kumoamisessa alahuoneen kustannuksella: hallitus ei ole kyennyt muodostamaan alahuoneeseen kahden kolmasosan enemmistöä melkein missään vaaleissa.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. A Brief History House of Councillors, The National Diet of Japan. Viitattu 5.9.2017.
  2. Relationship to Other Bodies House of Councillors, The National Diet of Japan. Viitattu 5.9.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:House of Councillors