Käyttökate

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Käyttökate on yrityksen taloudellinen tunnusluku, joka kuvaa liikevaihdosta muuttuvien ja kiinteiden kustannusten jäljeltä jäävää osuutta. Käyttökate kertoo yrityksen liiketoiminnan tuloksen ennen poistoja ja rahoituseriä (myyntikatteen ja kiinteiden kustannusten erotuksen). Tunnusluvun arvoa voidaan verrata esim. saman toimialan yritysten kesken.

Käyttökate lasketaan lisäämällä liikevoittoon suunnitelman mukaiset poistot, arvonalentumiset pysyvien vastaavien hyödykkeistä ja vaihtuvien vastaavien poikkeukselliset arvonalentumiset. Käyttökate-% lasketaan jakamalla käyttökate tilikauden liikevaihdolla.

Koska käyttökate ei sisällä arvonalentumisia, joilla ei ole kassavirtavaikutuksia sekä yrityksen investointeja, käyttökate auttaa vertailemaan eri yritysten pelkän liiketoiminnan kannattavuutta ottamatta kantaa kasvuun tai liiketoiminnan ylläpitämiseen vaadittaviin investointeihin. Samalla tunnusluku on mm. vieraan pääoman ehtoisten rahoittajien käyttämä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.