Käytöskukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käytöskukka
Tyyli pala-animaatio
Kestoaika 4–5 minuuttia
Luoja(t) Heikki Partanen[1]
Timo Päiviö (äänitys)[1]
Pääosissa Risto Pyörälä (kertoja)
Alkuperämaa  Suomi
Verkko Yle TV2
Tuotantokausia 1
Jaksoja 13
Tuotanto
Ohjaaja(t) Heikki Partanen[1]
Tuotantoyhtiö(t) FJ-Filmi Oy[1]
Palkinnot
Voitetut Valtion elokuvapalkinto 1967[1]
Aiheesta muualla
IMDb

Käytöskukka (alun perin Hinku ja Vinku) on Heikki Partasen tekemä suomalainen 13-osainen pala-animaatiosarja, joka valmistui vuosina 1967–1968. Jokainen jakso kestää noin viisi minuuttia. Sittemmin sitä on esitetty useita kertoja muun muassa Pikku Kakkosessa ja se on noussut klassikon asemaan suomalaisten lastenohjelmien sarjassa.kenen mukaan?

Käytöskukan päähenkilöt ovat harmaa kotiporsaanpoikanen Hinku, jonka tunnusmerkkinä on pieni saparo, ja musta piikkiporsaanpoikanen Vinku, jolla on kärsässä pieni piikki. Usein esiintyvä hahmo on myös kiukkuinen Suursyömäri, joka syö kaiken eteensä osuvan. Käytöskukan idea on opettaa lapsille käytöstapoja. Jokaisella jaksolla on oma teemansa, kuten ylpeys, huomaavaisuus, laiskuus tai turhamaisuus.[1] Jokin sarjan hahmo, yleensä Suursyömäri tai jokin kertakäyttöinen sivuhahmo, käyttäytyy esimerkiksi laiskasti tai turhamaisesti, mutta saa kokea käytöksensä karvaat seuraukset. Lopussa kertoja lausuu tarinan opetuksen.

Käytöskukkaa edelsi Partasen vuonna 1964 toteuttama neliminuuttinen ja mustavalkoinen animaatio Hinku ja Vinku: Suursyömäri, jossa ei ollut lainkaan kerrontaa.[2] Elosalama Oy tuotti vuonna 1964 Yleisradiolle 13-osaisen mustavalkoisen Hinku ja Vinku -sarjan, jota seurasi 1965–1968 FJ-Filmin tuottama 13-osainen värillinen Käytöskukka-sarja.[3] Partanen käsikirjoitti, ohjasi ja kuvasi Käytöskukka-animaatiot itse. Idean kehittäjäksi on kreditoitu Heikki Aarva. Jaksojen kertojana toimi Risto Pyörälä. Käytöskukka on palkituimpia suomalaisia lyhytelokuvia. Se palkittiin vuonna 1967 Valtion elokuvapalkinnolla ja kirkon elokuvapalkinnolla, minkä lisäksi se sai palkinnot Moskovassa ja Gottwaldovissa. Partanen sai sarjasta myös Jussi-patsaan vuonna 1967.[4] Partanen teki vielä vuonna 1984 yhden Hinku ja Vinku -animaation, Hinku ja Vinku – Aavikon mörkö.[3]

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Ylpeys
 2. Rohkeus
 3. Huomaavaisuus
 4. Ahneus
 5. Laiskuus
 6. Kateus
 7. Sinisilmäisyys
 8. Turhamaisuus
 9. Murjotus
 10. Kiire
 11. Apua
 12. Ystävyys
 13. Persoonallisuus

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e f Käytöskukka 1–13 Suomen elokuvakontakti. Viitattu 27.10.2014.
 2. Hinku ja Vinku: Suursyömäri (Arkistoitu – Internet Archive) Yle Areena. Viitattu 27.10.2014.
 3. a b Tuula Leinonen: 100 vuotta suomalaista animaatiota, s. 88, 90. Aalto ARTS Books, Helsinki 2014.
 4. Käytöskukka 1: Ylpeys Elonet.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]