Kääpiösika

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kääpiösika
Pygmy hog in Assam breeding centre AJT Johnsingh.JPG
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Siat Suidae
Suku: Siat Sus
Laji: salvanius
Kaksiosainen nimi

Sus salvanius
(Hodgson, 1847)

Synonyymit
  • Porcula salvania Hodgson, 1847
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kääpiösika Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kääpiösika Commonsissa

Kääpiösika (Sus salvanius, syn. Porcula salvania) on äärimmäisen uhanalainen sikojen heimoon kuuluva pienikokoinen sorkkaeläin. Kääpiösika eli aikaisemmin Bhutanissa, Intiassa ja Nepalissa, mutta nykyään sitä tavataan enää vain Intiassa Assamin alueelta kahdelta suojelualueelta[2].

Kooltaan kääpiösiat ovat 55–71 cm ja painoltaan 7–12 kg[3]. Väriltään eläimet ovat mustanruskeita. Vastasyntyneet poikaset ovat vaaleanpunaisia, mutta niiden väri vaihtuu kahden viikon sisällä vaalean ruskeaksi. Jalat ovat kääpiösialla lyhyet ja häntä lähes olematon. Uroksilla on pienet torahampaat. [3].

Kääpiösika elää korkeissa ruohikoissa. Tavallisesti 4–5 yksilön ryhmissä. Ryhmissä on yksi uros ja vähintään yksi aikuinen naaras sekä muutamia nuoria. Kääpiösikanaaraat saavat sadan päivän kantoajan jälkeen tavallisesti 3–6 poikasta. Pääasiallisena ravintonaan kääpiösiat käyttävät juuria ja muita kasvinosia[2], mutta voivat syödä myös munia, hyönteisiä, nuori lintuja sekä matelijoita [3]. Käyttäytymiseltään kääpiösiat ovat hermostuneita ja nopeita liikkeissään, eikä niillä ei ole sukulaislajinsa villisian tapaisia torahampaita [2].

Suurimmat uhat eläimille ovat elinympäristön tuhoutuminen, hakkuut maanviljely sekä metsästys [1][2][3]. Arvellaan, että kääpiösikakannan tämänhetkinen koko olisi noin 100–150 yksilöä [3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Narayan, G., Deka, P. & Oliver, W.: Porcula salvania IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 30.7.2014. (englanniksi)
  2. a b c d Animal Info - Pygmy Hog Animal Info. Viitattu 1.8.2007.
  3. a b c d e Pygmy Hog Endangeredanimals.com. Viitattu 1.8.2007.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.