Jyvästatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jyvästatti
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kantasienet Basidiomycota
Alakaari: Avokantaiset Agaricomycotina
Luokka: Varsinaiset avokantaiset Agaricomycetes
Alaluokka: Agaricomycetidae
Lahko: Boletales
Heimo: Suillaceae
Suku: Tahmatatit Suillus
Laji: granulatus
Kaksiosainen nimi

Suillus granulatus
(L.) Roussel[2]

Katso myös

  Jyvästatti Commonsissa

Jyvästatti (Suillus granulatus) on ruskeankeltainen tai punaruskea tahmatatteihin (Suillus) kuuluva tattilaji, joka kasvaa harvinaisina Etelä-Suomen kalkkipitoisilla alueilla. Sieni on miedon makuinen, hedelmäiselle tuoksuva ja hyvä ruokasieni.

Näköislajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyvästatin voi sekoittaa voitattiin (Suillus luteus), turjantattiin (Suillus clintonianus) tai lehtikuusentattiin (Suillus grevillei). Nekin ovat samanarvoisia hyviä ruokasieniä, joten sekoittumisesta ei ole suurta haittaa.[3] [4]

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyvästatin lakki 3-12 cm leveä, kupera ja väriltään kullankeltainen, ruskeankeltainen tai punaruskea. Pintakelmu on kuivana kiinteä ja kiiltävä, märkänä limainen. Pillit ovat vaaleankeltaiset ja ne tihkuvat usein tuoreena maitomaisia pisaroita. Pillien suut ovat suuria ja kulmikkaita. Jalka on tasapaksu, 4-10 cm pitkä, vaaleankeltainen ja siinä ei ole rengasta, kuten näköislajillaan voitatilla. Jalan yläosassa on pieniä jyväsiä, jotka ovat tuoreena vaaleankeltaisia ja ruskettuvat vanhimmiten. Malto on kellanvalkeaa tai keltaista ja pehmeää. Itiöpölyn väri on ruskehtava.

Kasvupaikka- ja aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyvästatti kasvaa heinä-lokakuussa kuivahkoissa kangasmetsissä, hiekkaisissa mäntymetsissä sekä lehdoissa. Se suosii kalkkipitoisia kasvuympäristöjä. Jyvästatti on männyn juurisieni.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dahlberg, A.: Suillus granulatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.11.2022. (englanniksi)
  2. Taksonomian lähde: Index Fungorum Luettu 31.8.2008
  3. Phillips, R.: WSOY Suuri Sienikirja, s. 215. suomeksi toim. Lasse Kosonen. WSOY, 1981, suom. 1992. ISBN 951-0-17255-3.
  4. http://sienet.luontonetti.com/fi/sivut/suillus_granulatus.htm
  5. Luontoportti.com: Jyvästatti

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sieniin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.