Jyrkilä (yritys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee linja-autoyhtiötä. Jyrkilä on myös pikkukylä Juustilan lähistöllä luovutetussa Karjalassa.
Jyrkilä Oy
Jyrkilä logo.png
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1946
Perustaja Väinö Jyrkilä
Toimitusjohtaja Antti Jyrkilä
Kotipaikka Kotka
Toiminta-alue Kaakkois-Suomi
Toimiala Linja-autojen tilausliikenne, taksiliikenne, tavaraliikenne
Liikevaihto 2 M€
Henkilöstö 20-25
Tytäryhtiöt

Kuljettajat.fi Oy

Taksiparoni Oy
Kotisivu jyrkila.com
Jyrkilä Oy:n linja-auto Oulussa.

Jyrkilä Oy on kaakkoissuomalainen linja-autoyhtiö ja kuljetusliike, jonka tarjontaan kuuluu linjaliikennettä, tilausajoja sekä valmismatkoja. Vuonna 2012 on aloitettu myös tavaraliikenne. Yhtiöllä on 14 linja-autoa, takseja, 5 pakettiautoa ja n. 20 hengen henkilökunta.[1] Tallit ja toimitilat sijaitsevat Kotkassa Aittakorven kaupunginosassa. Aikaisemmin Jyrkilä Oy liikennöi myös Kotkan paikallisliikenteessä, pääosin Kotkansaaren ja Länsi-Kotkan välisillä linjoilla. Jyrkilä Oy on Linja-autoliiton jäsenyritys.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väinö Jyrkilä valmistui autonasentajaksi vuonna 1933 ja sai työpaikan Kotkan Autotuonti Oy:stä. Talvisodan jälkeen hän perusti Pyhtäälle autokorjaamon, jonka toiminta keskeytyi Jyrkilän saatua kesällä 1941 jälleen kutsun sotaan. Jatkosodan päätyttyä Jyrkilä ryhtyi kuorma-autoilijaksi. Vuonna 1946 hän osti V. Lindqvistiltä osuuden Kotkan keskustan ja Sutelan väliseen linjaan. Linja jäi Lindqvistin nimiin, kunnes Jyrkilä lunasti sen kokonaan itselleen vuonna 1948. Pari vuotta myöhemmin Väinö Jyrkilä osti Tienhaaran Auto Oy:ltä Kotkan ja Lankilan välisen liikenteen ja Sunila Oy:ltä koululaiskuljetuksia ajaneen auton. Vuonna 1993 V. Jyrkilä Oy:ssä työskenteli 40 henkilöä, sillä oli 22 linja-autoa ja yhtiön liikevaihto oli 12 miljoonaa markkaa. Yhtiöllä oli läntisen Kotkan paikallisliikenteen lisäksi maaseutuliikennettä Elimäelle ja Pyhtään Hirvikoskelle.[2]

Toimitusjohtajan vastuu siirtyi Väinö Jyrkilän pojalle Seppo Jyrkilälle vuonna 1982. Vuoden 2006 alusta V. Jyrkilä Oy jakautui kolmeen osaan: Jyrkilä Oy, Jyrkilä Oy Kiinteistöt ja Jyrkilä Oy Kaupunkiliikenne. Jyrkilä Oy Kiinteistöt omistaa yhtiön toimitilat Aittakorvessa, Jyrkilä Oy Kaupunkiliikenteelle taas kuului yhtiön paikallisliikennetoiminta. Marraskuussa 2007 silloiset omistajat myivät Kaupunkiliikenneyhtiön Pohjolan Liikenteelle ja Jyrkilän aika paikallisliikenteen hoitamisessa päättyi. Pohjolan Liikenteelle siirtyi kaupassa kymmenen paikallisliikenteen linja-autoa. Jyrkilä Oy ja Jyrkilä Oy Kiinteistöt säilyivät kaupassa entisillä omistajillaan.[3]

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin Jyrkilä Oy:n pääomistajana ja toimitusjohtajana toimii Väinö Jyrkilän pojanpoika Antti Jyrkilä. Perinteisen tilausajon lisäksi yhtiö järjestää yli sata kotimaan valmismatkaa vuodessa, joissa matkustajia on n. 5500. Matkat suuntautuvat pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulle. Linjaliikennevuoroja yhtiöllä on Pyhtään kunnassa.

Oheispalveluina Jyrkilän liiketoimiin kuuluu moottoripyörien talvisäilytys ja tee-se-itse pesuhallitilan vuokraaminen. 1.2.2013 alkaen Jyrkilän palveluihin on kuulunut myös taksiliikenne. Näitä toimia varten on perustettu uusi yhtiö, Jyrkilä Oy Taksiliikenne. Taksiliikenteen vapautuessa (1.7.2018) Jyrkilä Oy alkoi tarjota taksipalveluja aputoiminimellä Taksiparoni. Nykyisin Taksiparoni Oy on Jyrkilä Oy:n tytäryhtiö, joka harjoittaa ajovälitystoimintaa.

Vuoden 2012 Kotkan palveluliikenteen kilpailutuksessa Jyrkilä voitti pääosan liikenneoikeuksista. Lisäksi Jyrkilä alkoi liikennöidä Hirvikoski-Kotka-välin koulupäivävuoroja.

Elokuussa 2013 yhtiö aloitti Haminan Kaupungin palveluliikenteen kahdella autolla, 2+1 vuoden sopimuksella. Vuonna 2014 Jyrkilä Oy laajensi koulukuljetuksiaan Pyhtään ja Kotkan lisäksi myös Haminassa ostamalla M&R Sipilä Ay:n joukkoliikennetoiminnot. Jyrkilä Oy jatkaa myös kevään 2014 kilpailutuksien jälkeen Hirvikoski-Kotka-välin koulupäivävuorojen ja yhden Kotkan kaupungin palveluliikennekohteen liikennöintiä.

Vuodesta 2009 Jyrkilä Oy on myös kehittänyt tilausajoyritysten verkostoa, SynergyBus®:ia ja siihen liittyvää valtakunnallista tilausajojen tarjouspyyntöpalvelua Tilausajot.net:iä. Lokakuussa 2011 näiden palveluiden oikeudet myytiin Antti Jyrkilän ja kumppaneiden omistamalle Aittakoodi Oy:lle, joka jatkaa palveluiden kehittämistä ja tuottamista.

Heinäkuussa 2015 Jyrkilä Oy osti kotkalaisen lähetti- ja kuljetuspalveluyritys White S Oy:n. White S Oy on perustettu vuonna 1992. Sittemmin yritys on muuttanut nimekseen Kuljettajat.fi Oy ja tehnyt uusia yritysostoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Renkaanjälkiä koti- ja ulkomaan teihin vuodesta 1946 Jyrkilä Oy. Viitattu 15.8.2008.
  2. Pekka Paloranta: Jyrkilä ajaa myönteistä linjaa. Bussiammattilainen 5/1993, s. 16–18. Helsinki: Linja-autoliitto, 1993.
  3. Ala-Kiiskilä, Antero: Jyrkilän kaupunkiliikenne Pohjolan Liikenteelle Kymen Sanomat. 16.11.2007. Viitattu 14.8.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]