Jyrki Paavola

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jyrki ”Jykä” Paavola (s. 1944) on suomalainen Tampereella asuva freelance-toimittaja, muusikko, sarjakuvien tekstittäjä ja ravintolayrittäjä.

Paavola on tehnyt vuodesta 1965 lähtien Hymy-lehdessä julkaistua Puutaheinää-sarjakuvaa yhdessä graafikko Risto Nurisalon kanssa (Jykä & Rike). Nurisalo piirtää sarjakuvan ja Paavola vastaa tekstityksestä. Puutaheinää-sarjakuva sai Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinnon 1992. Jykä ja Rike ovat tehneet myös Runteli-nimistä sarjakuvaa, joka ilmestyi Tamperelainen-lehdessä, VIP-lehdessä ja Hymyssä aina 1980-luvun alkuun saakka. Runteli-sarjakuvasta ilmestyi 1974 koottu albumi Runteli heittää vesilintua. Muita heidän tekemiään sarjakuvia ovat olleet muun muassa Etsivätoimisto Hämäläinen & Savolainen ja Niämiset. Paavola teki lisäksi yhdessä Veli-Pekka Alaren kanssa Suosikki-lehdessä vuosina 1975–1979 julkaistua Kutri-Helena-sarjakuvaa.

Vuoden 1979 Syksyn sävel -kilpailuun osallistui yhtye nimeltä Tohtori Tornado kappaleella ”Sairas vääns”. Kappaleen sävellys ja sanoitus olivat Jyrki Paavolan käsialaa. Kappale sijoittui kilpailussa kuudenneksi.

Paavola piti vuosina 2004–2012 Tampereen Kalevassa sijaitsevaa Huurupiilo-ravintolaa.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kutri-Helena; tekijät Jyrki Paavola ja Veli-Pekka Alare. Helsinki: Arktinen banaani, 2005.
  • Muuttolintu palaa: Huurupiilon visailukirja. Helsinki: Arktinen banaani, 2006.
  • Nauruseuraa; teksti Jykä Paavola, kuvat Jii Roikonen. Otava, 2010.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]