Risto Nurisalo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Risto "Rike" Nurisalo (s. 1941) on suomalainen Tampereella asuva graafikko, sarjakuvapiirtäjä ja kirjailija.

Nurisalo toimi lähes 40 vuoden ajan Yleisradion TV2:n palveluksessa graafikkona ja on nykyisin eläkkeellä. Hän on tehnyt vuodesta 1965 lähtien Hymy-lehdessä julkaistua Puutaheinää-sarjakuvaa yhdessä freelance-toimittaja Jyrki Paavolan kanssa (Jykä & Rike). Nurisalo piirtää sarjakuvan ja Paavola vastaa tekstityksestä. Puutaheinää-sarjakuva sai Suomen Sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinnon 1992. Jykä ja Rike ovat tehneet myös Runteli-nimistä sarjakuvaa joka ilmestyi Tamperelainen-lehdessä, VIP-lehdessä ja Hymyssä aina 1980-luvun alkuun saakka. Runteli-sarjakuvasta ilmestyi 1974 koottu albumi Runteli heittää vesilintua. Muita heidän tekemiään sarjakuvia ovat olleet muun muassa Etsivätoimisto Hämäläinen & Savolainen ja Niemiset.

Nurisalo julkaisi vuonna 2010 Suomen sisällissotaan sijoittuvan romaanin August. Romaanin päähenkilönä on 17-vuotias tamperelaispoika August Friman joka liittyi valkoisten joukkoihin ja osallistuu sodan taisteluihin Kokkolassa, Vilppulassa, Orivedellä, Tampereella ja Viipurissa.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan laulukirja ; toimituskunta Esko Kinnunen, Reino Suoranta ja Seppo Henttonen ; kuvitus ja taitto Risto Nurisalo. Tampereen yliopiston ylioppilaskunta, Tampere 1968
  • Poinzi : kunnon opas koululaiselle ; kirjoittaja Pirkko-Liisa Perttula ; kuvat Risto Nurisalo. Otava 2007
  • August : romaani. Panhandle, Tampere 2010

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]