Jyrise

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rauno Jürise
Jyrise esiintymässä Summer Up -lavalla kesällä 2015
Jyrise esiintymässä Summer Up -lavalla kesällä 2015
Henkilötiedot
Syntynyt23. huhtikuuta 1989 (ikä 32)
Paide, Viro
Muusikko
Taiteilijanimi Jyrise
Laulukielet suomi, viro
Aktiivisena 2006-
Tyylilajit rap, hip-hop, pop
Levy-yhtiöt Helsinki Freedom Records (2008–)

Jyrise (oikealta nimeltään Rauno Jürise s. 23. huhtikuuta 1989 Paide, Viro) on suomalainen rap-artisti.

Musiikin tekemisen Jyrise aloitti vuonna 2006. 2007 Jyrise vieraili NRJ:n Aamupoikien "Pannaax Menee" nimisellä singlellä joka oli kovassa soitossa 2007 kesällä.[1] Jyrise teki musiikkia ja nauhoitteli pitkään, ennen kuin katsoi olevansa valmis tekemään debyyttialbuminsa.

Vuonna 2010 Jyrise teki Amazing nimisen kappaleen virolaisen B2H-nimisen artistin kanssa. Kappaleessa räpättiin niin suomeksi, englanniksi kuin viroksikin. Kappale sai paljon soittoa meren toisella puolella ja siellä kiinnostuttiin myös suomalaisesta hip-hopista laajemminkin.

Vuonna 2010 Jyrise julkaisi tulevalta albumilta ensimmäisen singlen, joka kantoi nimeä Parempaa et saa. Kappale sai nopeasti 100 000 hittiä Youtubessa ja paljon soittoja radioissa ja oli mm. NRJ:n Top10-listassa. Video aiheutti mediassa myös keskusteluaselvennä. Vuonna 2010 Jyrise oli päivittäin nuorisoasiainkeskuksessa nauhoittamassa tulevaa albumia ja siinä samalla hän keikkaili. Ensimmäinen levy, joka kantoi nimeä Ensi-ilta, julkaistiin vuonna 2011. Levynjulkaisua juhlittiin Helsingin Circusessa. Albumin julkaisi Helsinki Freedom Records. Albumilta julkaistiin myöhemmin singlet Nyt, MHz sekä Täyskäsi. Albumilla vieraili artisteja mm. Mila, Flowboysfam, Mia sekä OP. Ensi-ilta-albumia oli tuottamassa Mats Takila, sekä Olli-Pekka " OP Beats " Vuorinen.

Jyrise julkaisi epävirallisen singlen Sairasloma kesällä 2013. Jyrise on kahtena peräkkäisenä kesänä ollut viihdyttämässä festari yleisöä Kalajoen juhannuksessa.[2]

Jyrise ilmoitti keväällä 2020, että aikoo jatkaa musiikin tekemistä myös viroksi. Artisti on sanonut, että ei lopeta musiikin tekemistä suomeksi, mutta keskittyy tällä hetkellä Viron markkinoihin. Jyrise julkaisi tammikuussa ensimmäisen kappaleensa viroksi nimellä "Kesklinn" ja maaliskuussa toisen kappaleen nimeltä "Safari", jossa oli mukana vierailemassa näyttelijä Sampsa Tuomala.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rauno Jyrise räppäsi itelleen sauman Hartwall. Viitattu 21.1.2014.
  2. Artistit Kalajoen Juhannus. Viitattu 21.1.2014.