Justo Gallego Martínez

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Justo Gallego Martínez
Don Justo katedraalin katolla vuonna 2003 saksalaisen taiteilijan Ulrich Brinkhoffin kanssa
Justo Gallego Martínezin katedraali. Mejorada del Campo, Madrid, Espanja. 2005.

Justo Gallego Martínez (s. 20. syyskuuta 1925) on espanjalainen entinen munkki, joka on rakentanut jo vuodesta 1961 omaa katedraalia Mejorada del Campoon, Madridin itsehallintoalueelle, Espanjaan.

Nuorempana Justo Gallego liittyi trappistiluostariin, mutta joutui lähtemään sieltä vuonna 1961 sairastuttuaan tuberkuloosiin. Turhautuneena hän ryhtyi rakentamaan omaa katedraalia vanhemmiltaan perimälleen maalle.

Katedraalin lopputulos ei koskaan ole ollut hänen mielessään ja suunnitelmat ovat muuttuneet aikojen myötä tunteiden ja inspiraation mukaan. Hänen suurin inspiraation lähteensä on Kristus. Hänellä ei ole virallista rakennuslupaa Mejorada del Campon kaupungilta. Myöskään katolinen kirkko ei ole antanut hänelle tukeaan.

Justo Gallegon mukaan rakennus on omistettu Neitsyt Marian Espanjassa ilmestymisen kunniaksi (Nuestra Señora del Pilar). Kupoli ulottuu 40 metrin korkeuteen. Hän on rakentanut katedraalinsa pääosin itse kuuden sisarenpojan ja satunnaisten vapaaehtoisten voimin. Tarvittaessa Gallego on omalla kustannuksellaan käyttänyt asiantuntijaa. Hän rahoittaa projektinsa vuokraamalla tai myymällä perimäänsä maatalousmaata, sekä saamillaan lahjoituksilla. Vuonna 2005 hän pääsi Coca-Colan energiajuomamainokseen ja sai rahan lisäksi kuuluisuutta koko Espanjan laajuisesti.

Kansalaisilla on eriäviä mielipiteitä meneillään olevasta projektista. Toiset näkevät sen turistien kannalta mielenkiintoisena matkailunähtävyytenä, kun taas toisten mielestä viranomaiset eivät ole tehneet riittävästi estääkseen hirvityksen rakentamista.

Suurin osa rakennusmateriaalista on kierrätettyä. Hän saa lahjoituksena materiaalia espanjalaisilta rakennusyrityksiltä, läheiseltä tiilitehtaalta ja myös vierailijoilta. Esimerkiksi pylväät on valettu vanhojen bensiinisäiliöiden avulla.

Gallego Martínez elää sisarensa kanssa katedraalin lähellä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]