Juri Norstein

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juri Norstein (2009)
Kuva Norsteinin elokuvasta Siili sumussa neuvostoliittolaisessa postimerkissä vuodelta 1988.

Juri Norstein (ven. Юрий Борисович Норштейн, s. 15. syyskuuta 1941) on venäläinen animaattori, elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on tehnyt suurimman osan elämäntyöstään animaatiostudio Sojuzmultfilmin palveluksessa. Norsteinin kuuluisin elokuva on vuonna 1979 valmistunut Satujen satu, joka valittiin Los Angelesissa vuonna 1984 kaikkien aikojen parhaaksi animaatioelokuvaksi.

Norstein varttui Moskovassa, ja käytyään kaksivuotisen animaattorikurssin hän pääsi töihin Sojuzmultfilmiin. Norstein toimi aluksi kokeneempien animaattorien apulaisena ja sai odottaa useita vuosia, ennen kuin hänen annettiin ohjata omia elokuvia.

Norstein käyttää elokuvissaan monitasokameraa, minkä ansiosta niissä on vahva syvyysvaikutelma.[1] Norstein on pysytellyt uskollisesti pala-animaatiotekniikassa, eikä käytä elokuvissaan tietokoneita apuna. Hän tekee elokuvansa yhdessä vaimonsa Francesca Jarbusovan kanssa. Norsteinin ohjaamat elokuvat ovat runollisia ja surumielisiä, ja niiden rytmi on useimpiin nykyanimaatioihin verrattuna rauhallinen. Värit ovat yleensä murrettuja ja hillittyjä.

Vuonna 1981 Norstein aloitti Nikolai Gogolin novelliin Päällystakki pohjautuvan animaatioelokuvan teon. Hän työskentelee elokuvan parissa edelleen.

Suomessa Norsteinin elokuvia on esitetty muun muassa Suomen elokuva-arkistossa ja Tampereen lyhytelokuvajuhlilla. Niitä ovat Kerženetsin taistelu (Ivan Ivanov-Vanon kanssa 1971), Kettu ja jänis (1973), Haikara ja kurki (1974) ja Siili sumussa (1975).[2]

Norstein oli yksi helmikuussa 2022 Novaja gazetassa julkaistun, Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan tuominneen avoimen kirjeen allekirjoittajista.[3]


Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kerženetsin taistelu (Сеча при Керженце, 1971)
  • Kettu ja jänis (Лиса и заяц, 1973)
  • Haikara ja kurki (Цапля и журавль, 1974)
  • Siili sumussa (Ёжик в тумане, 1975)
  • Satujen satu (Сказка сказок, 1979)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pendergast, Tom & Pendergast, Sara (toim.): International Dictionary of Films and Filmmakers, Vol. 4: Writers and Production Artists, 4th edition, s. 641. St. James Press, 2000. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 10.4.2015). englanti (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Juri Norstein Elonetissä. (nimellä Juri Norshtein)
  3. Mercedes Milligan: Russian Animation Community Condemns Invasion of Ukraine in Open Letter Animation Magazine. Viitattu 11.10.2022. (englanniksi)