Jungle Cruise

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jungle Cruise
Ohjaaja Jaume Collet-Serra
Käsikirjoittaja
Tarina
  • Glenn Ficarra
  • John Requa
Tuottaja
Säveltäjä James Newton Howard
Kuvaaja Flavio Labiano
Leikkaaja Joel Negron
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 127 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Jungle Cruise on vuonna 2021 ensi-iltansa saanut seikkailuelokuva, joka perustuu samannimiseen Disney Parks -puistojen nähtävyyteen. Elokuvan ohjasi Jaume Collet-Serra ja käsikirjoittivat Michael Green, Glenn Ficarra ja John Requa. Pääosissa ovat Dwayne Johnson, Emily Blunt, Édgar Ramirez, Jack Whitehall, Jesse Plemons ja Paul Giamatti. Elokuva sai ensiesityksensä Disneyland Resortissa 24. heinäkuuta 2021.[1] Elokuvateattereihin se saapui 30. heinäkuuta 2021,[2] ja se julkaistiin koronaviruspandemian vuoksi samanaikaisesti Disney+-palveluun katsottavaksi Premier Access -lisämaksulla.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1556, Don Lope de Aguirren johtama konkistadorien joukko etsii Etelä-Amerikasta ”Kuun kyyneleiksi” kutsuttuja Suuren puun terälehtiä, joiden kerrotaan voivan parantaa sairauksia ja murtaa kirouksia. Monet konkistadorit kuolevat matkan varrella, mutta puuta suojelevan heimon nimeltä puka michuna -heimon alkuasukkaat parantavat sairastuneet eloonjääneet puun terälehdillä. Kun heimo kieltäytyi paljastamasta puun sijaintia, Aguirre hyökkäsi ja poltti koko kylän. Ennen kuolemaansa, päällikkö kirosi konkistadorit elämää kuolemattomina Amazonjoen varrella ja kyvyttöminä poistumaan joen näköpiiristä.

Vuonna 1919, Lontoossa, McGregor Houghton yrittää sisarensa, tohtori Lily Houghtonin, puolesta suostutella Royal Societyn tiedeakatemiaa lähettämään heidät tutkimaan puuta koskevaa tarinaa tarkemmin ja edistääkseen lääketiedettä, mikäli tarinat olisivat totta. Mutta pitäen puuta pelkkänä myyttinä ja suhtautuen epämieluisasti naispuolisiin tiedemiehiin, akatemian jäsenet kieltäytyvät. Lily kuitenkin varastaa nuolenkärjen sekä vanhan Amazonin kartan, jotka voisivat johdattaa puun luokse, ennen kuin Saksan keisarikunnan prinssi Joachim, joka haluaa itsekin löytää puun, ehtii tulla noutamaan niitä.

Houghtonit matkustavat Amazonille, missä he tapaavat tekaistuja vaaroja täynnä olevia viidakkoristelyjä järjestävän jokilaivan kapteenin, Frank ”Skipper” Wolffin, joka on kuitenkin velkaa satamapäällikkö Nilo Nemolatolle. Lily, joka luulee Frankiä Nemolatoksi, yrittää pyytää häntä oppaakseen. Aluksi Frank kieltäytyy viidakon vaarallisuuden vuoksi, mutta muuttaa mielensä nähdessään nuolenkärjen. McGregor tapaa oikean Nemolaton, Frankin pelastettua heidät jaguaari Proximalta, Houghtonit hyväksyvät hänet oppaakseen. Frank varastaa vielä takavarikoidun moottorinsa takaisin Nemolatolta ja ennen kuin hän ja Houghtonit pääsevät matkaan, päästen samalla pakoon Joachimin U-veneeltä.

Lily alkaa kuitenkin matkan varrella suhtautua jälleen epäluuloisesti Frankiin, kun saa tietää Proximan olevan kesy jaguaari, ja että Frank oli itsekin aikoinaan etsinyt puuta. Lilyn epäluuloisuus vain pahenee, kun puka michunat sieppaavat heidät, mutta paljastavat toimineensa Frankin palkaamina. Heimon nykyinen päällikkö, kauppias Sam, kuitenkin tulkitsee nuolenkärjen kirjoituksen, ja kertoo puun kukkivan vain verikuun aikana. Sillä välin Joachim on löytänyt kiveksi muuttuneet konkistadorit, ja näiden vapauduttua kivestä, hän taivuttelee heidät auttamaan puun löytämisessä. Konkistadorit hyökkäävät kylään, ja taistelun aikana Aguirre lävistää Frankin sydämen kohdalta. Lily onnistuu pakenemaan nuolenkärjen niin kauas joesta, että viidakon köynnökset vetävät konkistadorit takaisin.

Mutta Frank ilmestyy Houghtonien luokse elossa ja paljastaa olevansa oikeasti Francisco Lopez de Heredia, yksi Aguirren konkistadoreista, sekä Aguirren kasvattiveli. McGregorin jäätyä kylään toipumaan, Lily jatkaa matkaansa Frankin kanssa, joka kertoo kuinka konkistadorit olivat alun perin etsineet puuta parantaakseen Aguirren sairastuneen tyttären, Annan. Mutta Frank oli kääntynyt puka michinojen puolelle ja vuosien taistelun jälkeen houkutellut konkistadorit luolaan, joka muutti heidät kiveksi, koska köynnökset eivät voineet viedä heitä sieltä takaisin viidakkoon. Hän oli sen jälkeen rakentanut kylän ja etsinyt puuta, mutta lopulta luopunut etsinnöistä ja ryhtynyt jokiristelyoppaaksi. Joachim sieppaa McGregorin ja uhkaa tuhota puka michunat, jos McGregor ei paljasta Lilyn olinpaikkaa.

Lily ja Frank saavat veden laskemaan La Luna Rotan vesiputouksilta löytyneen vedenalaisen temppelin ympäriltä, juuri kun Joachim löytää heidät. He löytävät puun ja Lily asettaa nuolenkärjestä löytyneen punaisen jalokiven puun kaarnassa oleviin kaiverruksiin. Verikuun tullessa esiin, puu alkaa hetkellisesti kukkia. Taistelun aikana, takaisin nouseva vesi hukuttaa saksalaiset ja Joachim murskaantuu kivenlohkareen alle, mutta Lily onnistuu keräämään puusta yhden kukan. Frank uhraa jokilaivansa tukkiakseen veden virtamisen temppeliin, sekä muuttaakseen itsensä ja konkistadorit jälleen kiveksi. Frankiin rakastunut Lily kuitenkin uhraa keräämänsä kukan vapauttaakseen Frankin kirouksesta ja muuttaakseen tämän taas kuolevaiseksi. Kuun viimeiset säteet saavat kuitenkin vielä yhden kukan kukkimaan, jolloin Lily voi jälleen jatkaa tutkimuksiaan.

Frank luopuu jokiristelyjen järjestämisestä ja muuttaa Britanniaan Houghtonien kanssa. Lilystä tulee Cambridgen yliopiston professori, mutta kieltäytyy Royal Societyn jäsenyydestä. Lopuksi Lily yrittää opettaa Frankiä ajamaan autoa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Dwayne Johnson  Frank ”Skipper” Wolff / Francisco Lopez de Heredia  
 Emily Blunt  Lily Houghton  
 Édgar Ramírez  Lope de Aguirre  
 Jack Whitehall  McGregor Houghton  
 Jesse Plemons  prinssi Joachim  
 Paul Giamatti  Nilo Nemolato  
 Veronica Falcón  kauppias Sam  
 Dan Dargan Carter  Gonzalo  
 Dani Rovira  Sancho  
 Quim Gutiérrez  Melchor  
 Andy Nyman  Sir James Hobbs-Cunningham  

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat
Pertti Avola
3/5 tähteä [4]
Hufvudstadsbladet
Krister Uggeldahl
3/5 tähteä [5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Watch Disney's "Jungle Cruise" World Premiere Red Carpet Live Stream on July 24 Disney Parks Blog. Viitattu 3.8.2021. (englanniksi)
  2. Finnkino - Jungle Cruise Finnkino. Arkistoitu 30.7.2021. Viitattu 2.8.2021.
  3. 'Dwayne Johnson Movie 'Jungle Cruise' Hitting Theaters & Disney+ Premier This Summer Deadline Hollywood. 13.5.2021. Viitattu 14.5.2021. (englanniksi)
  4. Avola, Pertti: Huima mutta turhan venyvä jokiseikkailu Amazonilla. Helsingin Sanomat, 30.7.2021, s. B 5. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 12.8.2021.
  5. Uggeldahl, Krister: Stort äventyr går bet på magin. Hufvudstadsbladet, 30.7.2021, s. 30. Artikkelin maksullinen verkkoversio.. Viitattu 12.8.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]