Juho Alvas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juho Alvas Sibelius-Akatemiassa 1964.

Rüdiger-Hans (Juho) Alvas (alk. Gruszka; 2. heinäkuuta 1919 Helsinki7. joulukuuta 2007 Porvoo) oli suomalainen huilutaiteilija.

Alvas opiskeli huilunsoittoa ensin isänsä, huilutaiteilija Johann (Hanns) Alvaksen (1892–1971) johdolla, sittemmin Pariisissa Gaston Crunellen, René le Royn sekä Wienissä professori Rezničekin johdolla. Ammattimuusikon ura alkoi 1937 Turun kaupunginorkesterissa. Jatkosodan aikana Alvas soitti Laivaston soittokunnassa Turussa, ja Helsingin kaupunginorkesteriin hänet otettiin huilun äänenjohtajaksi ja soolohuilistiksi 1952–1979 kapellimestari Tauno Hannikaisen henkilökohtaisesta vaatimuksesta. Alvaksella oli lukuisia solistisia tehtäviä orkestereissa, ja kamarimuusikkona hän soitti muun muassa kuuluisassa Crusell-puhallinkvintetissä.

Toisessa päätyössään, Sibelius-Akatemian huilunsoiton lehtorina (1958–1986), Alvas loi kokonaisen uuden sukupolven ammattihuilisteja. Hänen värikästä ja mukaansatempaavaa soittoaan saatiin kuulla aina vuosituhannen loppuun asti.

Kun Alvas pääsi edellä mainituista työtehtävistä eläkkeelle, hän omistautui edistämään harrastajamusiikin toimintaa perustamalla ja johtamalla eri orkestereita Porvoon seudulla, kuten Porvoon orkesteriyhdistyksen orkesteria, Porvoon Big Bandia ja Porvoon Puhallinorkesteria. Alvaksen tarmo riitti myös moniin muihin toimintoihin, joista mainittakoon Turun Akvaarioystävät ry:n perustaja ja puheenjohtaja 1943, Suomen Perhostutkijain seuran perustajajäsen ja sihteeri. Turussa ollessa purjehduskin kuului harrastuksiin. Hän oli Suomen Huiluseuran kunniajäsen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dyer, William: Juho Alvas. Huilisti-lehti 16/1990, s. 2–3.
  • Helasvuo, Mikael: Rakkautta huiluun ja perhosiin: Juho Alvas yhdisti ranskalaisen ja saksalaisen huilukoulun. Rondo 10/2000, s. 45–46.
  • Vilkuna, Jussi: Mestareilta kisälleille. Rondo 9/2017.