Juhannussalko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iso juhannussalko Tukholman Skansenilla vuonna 2002.

Juhannussalko (ruots. midsommarstång tai majstång) kuuluu Ruotsin, Ahvenanmaan ja Suomen ruotsinkielisten rannikkoseutujen juhannusperinteisiin.[1][2] Koristesalon pitkään, lipputankoa muistuttavaan varteen asetetaan poikkipuita, jotka koristellaan kukkasin ja lehväköynnöksin. Usein kylät kilpailevat siitä, missä on kauneimmin koristeltu salko.

Juhannussalkoa muistuttavia rakennelmia ja niihin liittyviä perinteitä esiintyy myös Saksassa, Itävallassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Tšekissä, Slovakiassa, Sloveniassa ja Unkarissa.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset merkinnät Ahvenanmaan juhannussaloista ovat 1700-luvulta. Juhannussalkojen sanotaan saaneen alkunsa merenkulusta, sillä ne muistuttavatkin muodoltaan laivan mastoja.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
  2. Juhannussalko Suomalaisen kirjallisuuden seura. Arkistoitu 27.5.2012. Viitattu 14.8.2009.
  3. Juhannuksen värikkäät kruunut: Näin koristellaan juhannussalko Ahvenanmaalla | Yhteishyvä yhteishyva.fi. Viitattu 16.11.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.