Joutsenprinsessa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Joutsenprinsessa
The Swan Princess
Ohjaaja Richard Rich
Käsikirjoittaja Brian Nissen,
Richard Rich
Tuottaja Jared F. Brown,
Richard Rich
Säveltäjä Lex de Azevedo
Pääosat Jack Palance,
Howard McGillin,
Michelle Nicastro,
Steven Wright,
John Cleese
Valmistustiedot
Valmistusmaa Flag of the United States.svg Yhdysvallat
Ensi-ilta 1994
Kesto 90 min
Alkuperäiskieli englanti
Seuraaja Joutsenprinsessa ja taikavuoren salaisuus
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Joutsenprinsessa (engl. The Swan Princess, Yhdysvallat) on vuonna 1994 valmistunut animaatioelokuva, jonka juoni perustuu löyhästi Pjotr Tšaikovskin Joutsenlampi-balettiin. Elokuvan ohjasi entinen Disney-elokuvaohjaa Richard Rich. Rich oli ollut Disneyllä työskennellessään mukana tekemässä piirrosklassikkoja Pekka ja susi sekä Pelastuspartio Bernard ja Bianca. Elokuva menestyi melko hyvin niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin maailmalla. Elokuva sai jatkoa vielä kahden osan verran: Joutsenprinsessa ja taikavuoren salaisuus (1997) ja Joutsenprinsessa ja lumottu valtakunta (1998).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina alkaa kuningas Vilhemin valtakunnasta. Hänen perheensä on syntynyt valtakunnan perijätär prinsessa Odette. Kuningatar Alberta saapuu Odetten syntymä juhliin yhdessä hänen poikansa prinssi Derekin kanssa.Vilhem ja Albert pian hoksaavat,että Derekistä ja Odettesta tulisivat valtakunnan perijät.Kuitenkin ilkeä velho Rupert haluaa tuhota Vilhemin ja kaapata valtakunnan.Rupertin juoni paljastuu jotenkin ja Vilhemin sotilaat hyökkäävät Rupertin kammioon ja tuhoavat tämän aikeet.Rupert välttyy teloituksesta ja hänet karkotetaan valtakunnasta,mutta tämä vannoo kostoa ja aikoo viedä Vilhemiltä kaiken sen mitä hän rakastaa.Vuosien aikana Odette ja Derek yritetään saamaan rakastumaan toisiinsa,mutta kaksikko välttää vaan toisiaan ja kiusaavat.Yllättäen,aikuiseksi kasvaneet Derek ja Odette ihastuvat toisiinsa.Kaksikko päättää suudella toisiaan ja Derek haluaa järjestää häät.Kuitenkin Odette luulee Derekin rakastuvan vain häneen,pelkkää ulkonäön takia.Odette ja Vilhem lähtevät Albertanin linnasta eivätkä palaa enää ollenkaan.Pian Derek ymmärtää,että Odette odotti hänen vannovan rakkautta.Metsässä Rupert velho hyökkää Vilhemin ja Odetten kimppuun,muuttaen muotoaan Suureksi eläimeksi.Yksi Vilhemin kapteeneista saapuu Derekin luokse kertomaan mitä oli tapahtunut.Derekin saavuttuaan paikalle,Vilhem kertoo Suuren eläimen hyökänneen ja vievän Odetten.Vilhem kertoi että peto ei ole ainase miltä näyttää.Tämän jälkeen Vilhem kuolee ja huhut Odetten kuolemasta leviävät.

Hylätyssä linnassa,Rupert on yhdessä hänen kätyrinsä kanssa lammella,jossa joutseneksi lumottu Odette muuttuu prinsessaksi.Lumous raukeaa aina kuunvalon aikana ja kuun häipyessä Odette muuttuu taas joutseneksi,olisi tämä missä vain.Derek ei usko Odetten olevan kuolleen vaan tahtoo etsiä tämän ja tuhota Suuren eläimen.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jack Palance (Rupert-velho)
  • Howard McGillin (Prinssi Derek)
  • Michelle Nicastro (Prinsessa Odette)
  • John Cleese (Jean-Bob)
  • Steven Wright (Sepi)
  • Steve Vinovich (Lunni)
  • Dakin Matthews (Kuningas Vilhelm)
  • Sandy Duncan (Kuningatar Alberta)

Suomalaiset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]