Joutsenprinsessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joutsenprinsessa
The Swan Princess
Ohjaaja Richard Rich
Käsikirjoittaja
Perustuu Pjotr Tšaikovskin balettiteokseen Joutsenlampi
Tuottaja
Säveltäjä Lex de Azevedo[1]
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Nest Entertainment
Levittäjä InterCom
Netflix
New Line Cinema
Columbia Pictures
Ensi-ilta 18. marraskuuta 1994
Kesto 90 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 21 000 000 dollaria
Tuotto 9 771 658 dollaria[2]
Seuraaja Joutsenprinsessa ja taikavuoren salaisuus
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Joutsenprinsessa (The Swan Princess) on yhdysvaltalainen animaatioelokuva vuodelta 1994. Elokuva perustuu Pjotr Tšaikovskin Joutsenlampi-balettiin, jonka pääosassa on prinsessa nimeltä Odette. Ilkeän velhon takia Odette muuttuu öisin kuun paistaessa joutseneksi, ja loitsun voi murtaa vain lupaus ikuisesta rakkaudesta. Elokuvan on ohjannut entinen Disney-ohjaaja Richard Rich, joka on aiemmin työstänyt muun muassa piirrosklassikkoja Topi ja Tessu, Pelastuspartio Bernard ja Bianca ja Hiidenpata.[3]

Elokuva on saanut neljä jatko-osaa: Joutsenprinsessa ja taikavuoren salaisuus (1997), Joutsenprinsessa ja lumottu valtakunta (1998), Joutsenprinsessan joulu (2012) ja The Swan Princess: A Royal Family Tale (2014).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Leskeksi jääneet kuningas Vilhelm ja kuningatar Alberta hallitsevat valtakuntiaan tahoillaan. Vilhelmin perillinen on hänen tyttärensä, prinsessa Odette, ja Albertalla on poika, prinssi Derek. He yrittävät kihlata lapsia toisilleen jotta valtakunnat yhdistyisivät. Vuosien mittaan Odette ja Derek tapaavat toisensa joka kesä ja heidät yritetään saada rakastumaan. Suunnitelma ei kuitenkaan onnistu, sillä kaksikko vain välttelee ja kiusaa toisiaan. Yllättäen, aikuisiksi kasvaneet Derek ja Odette ihastuvat toisiinsa. Odette kuitenkin uskoo Derekin rakastuneen häneen vain ulkonäkönsä vuoksi eikä häitä järjestetä.

Kotimatkalla metsässä Vilhelm ja Odette kohtaavat ilkeän Rupert-velhon, jonka Vilhelm on karkottanut valtakunnastaan vallankaappausaikaiden vuoksi. Rupert muuttaa itsensä Suureksi eläimeksi ja sieppaa Odetten. Vilhelm ehtii ennen kuolemaansa kertoa Derekille, että heidän kimppuunsa hyökännyt peto ei ole se, miltä se näyttää. Kaikki muut uskovat Odetten kuolleen, mutta Derek ei suostu antamaan periksi vaan aikoo löytää hänet ja harjoittelee jousiammuntaa Suuren eläimen tuhoamiseksi.

Rupert-velho vie Odetten lammelle, jossa hän on langettanut tämän päälle loitsun ja muuttanut tämän joutseneksi. Lumous raukeaa aina kuunvalon aikaan ja kun kuutamo häipyy lammelta, Odette muuttuu takaisin joutseneksi. Odette pelastuu kiroukselta vain, kun hänelle vannotaan ikuista rakkautta ja se todistetaan maailmalle. Velho-Rupert itse suostuu murtamaan kirouksen, jos Odette suostuu hänen vaimokseen ja he hallitsevat valtakuntaa yhdessä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Michelle Nicastro[4]  prinsessa Odette  
 Liz Callaway[1]  prinsessa Odetten lauluääni  
 Howard McGillin[1]  prinssi Derek  
 Sandy Duncan[5]  kuningatar Alberta (engl. Uberta)  
 Jack Palance[1]  Rupert-velho (engl. Rothbart)  
 John Cleese[1]  Jean-Bob  
 Steven Wright[6]  Sepi (engl. Speed)  
 Steve Vinovich[6]  Lunni (engl. Puffin)  
 Dakin Matthews[7]  kuningas Vilhelm (engl. William)  
 Mark Harelik[6]  lordi Rogers  

Suomenkieliset ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Veikko Honkanen  kuningas Vilhelm, Rogers, Kamariherra, muusikoita  
 Antti Pääkkönen  Jean-Bob, kertoja, muusikoita  
 Seppo Pääkkönen  Sepi, Rupert-velho  
 Topi Lehtipuu  prinssi Derek  
 Petteri Summanen  Lunni, Romly  
 Maija-Liisa Peuhu  kuningatar Alberta, Rupertin apuri  
 Meri Holopainen  nuori Odette  
 Tuomas Oksanen  nuori Derek  
 Outi Järvelä  prinsessa Odette (laulu)  
 Piia Parviainen  prinsessa Odette (puhe)  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joutsenprinsessa sai ensi-iltansa amerikkalaisissa elokuvateattereissa 18. marraskuuta 1994. Elokuva ei ollut yleisömenestys, sillä se keräsi lipputuloina vain alle 10 miljoonaa dollaria.[2] Yhtenä syynä huonoon menestykseen pidettiin Disneyn päätöstä laittaa uudelleen teatterilevitykseen jo kesällä ensi-iltansa saanut Leijonakuningas.[8] Elokuvan kappale ”Far Longer Than Forever” (suomeksi Ain täältä ikuisuuteen) oli ehdolla parhaan laulun Golden Globe -palkinnon saajaksi, mutta palkinnon vei lopulta LeijonakuninkaanCan You Feel the Love Tonight”.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Gans, Andrew: Liz Callaway Reflects on The Swan Princess on 25th Anniversary of Animated Film Articles. 24.12.2019. Playbill. Viitattu 21.6.2021. (englanniksi)
  2. a b The Swan Princess Box Office Mojo. Viitattu 30.3.2016. (englanniksi)
  3. Richard Rich - Animation Director Director Profiles. 4.1.2003. Films by Latter-Day Saints. Viitattu 21.6.2021. (englanniksi)
  4. Barnes, Mike: ‘When Harry Met Sally …’ Actress Dies After 10-Year Battle With Cancer News. 9.11.2010. The Hollywood Reporter. Viitattu 21.6.2021. (englanniksi)
  5. Levingston, Katie: Original stars of 'The Swan Princess' reminisce over film 25 year later Pop Culture. 29.10.2019. Today. Viitattu 21.6.2021. (englanniksi)
  6. a b c The Swan Princess Programmes. Sky Cinema. Arkistoitu 24.6.2021. Viitattu 21.6.2021. (englanniksi)
  7. Lyons, Jeffrey: ”The Swan Princess”, Jeffrey Lyons' 100 Great Movies for Kids, s. 243–244. Simon and Schuster, 1996. ISBN 978-068-480-339-5. Google-kirjat (viitattu 21.6.2021). (englanniksi)
  8. Company Town : 'Swan' Sticks Its Neck Out but Still Gets the Ax : Film: Poor box office opening resurrects age-old question: Can an animated movie be a hit if it isn't made by Disney? Los Angeles Times. 22.11.1994. Viitattu 30.3.2016. (englanniksi)
  9. Winners & Nominees 1995 Goldenglobes.com. Arkistoitu 20.12.2016. Viitattu 30.3.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]