Jonestown

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jonestownin taloja.

Jonestown oli Jim Jonesin perustama ja hänen Kansan Temppeli -liikkeensä 1970-luvulla Guyanaan rakentama kaupunki, jonne Jones vuonna 1977 vei liikkeensä jäsenet useiden skandaalien jälkeen. Asukkaat tekivät pastorinsa johdolla joukkoitsemurhan vuonna 1978.

Yhdysvalloissa Jonestownia markkinoitiin "lempeänä paratiisina" ja "mustien turvapaikkana", jonka asukkaat tekivät vilpitöntä humanitaarista työtä köyhien guyanalaisten auttamiseksi. Todellisuudessa kaupungin elämä perustui ankaraan kuriin ja sosialistisiin ihanteisiin.

Jonestownin sisällä epäiltiin tapahtuneen ihmisoikeusloukkauksia, ja 17. marraskuuta 1978 Yhdysvaltain kongressiedustaja Leo Ryan ja useat reportterit lähtivät tutkimaan tilannetta paikan päälle, jossa heidät otettiin vastaan tervetuliaisjuhlin. Kesken juhlan heille kuitenkin välitettiin viesti, jossa eräät liikkeen jäsenet pyysivät apua poispääsemiseksi. 18 temppelin jäsentä yrittikin lähtöä seuraavana päivänä pois Ryanin ja reporttereiden kanssa, mutta Port Kaituman lentokentällä he joutuivat liikkeen järjestämään väijytykseen, jossa saivat surmansa kongressiedustaja Ryan, kolme reportteria ja yksi liikkeestä lähtenyt. Lisäksi hyökkäyksessä loukkaantui yksitoista muuta. Lentokentällä olleet guyanalaiset sotilaat eivät puuttuneet veritekoon.

Jones kertoi kannattajilleen, etteivät he voineet enää elää yhteisönä ja järjesti joukkoitsemurhan juottamalla seuraajilleen siirtokunnan lääkärin sekoittamaa, syanidia ja rauhoittavia lääkkeitä sisältänyttä Flavor-Aid-mehutiivisteestä tehtyä juomaa. Ensimmäisenä juomasekoituksen joivat lapset, seuraavaksi aikuiset. Vauvoja kerrottiin myöhemmin surmatun ruiskuttamalla juomasekoitusta suuhun. Seremonian aikana Jones soitti nauhalta puhettaan, jossa hän sanoi Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n, palkkasoturien ja tiedotusvälineiden muodostaneen salaliiton Jonestownin tuhoamiseksi ja hyökkäyksen kaupunkiin olevan pian odotettavissa. Useat jäsenet yrittivät pakoa, mutta vartijat ampuivat heistä suuren osan. Joukkoitsemurhassa tai oikeammin joukkomurhassa kuoli yli 900 liikkeen jäsentä. Jones itse löytyi kuolleena luoti aivoissaan. On epävarmaa, tappoiko Jones itsensä. Jonestownin asukkaista jäi eloon 32 henkeä. Yhdyskunnan jäljiltä jäi runsaasti rahavaroja.

Tapauksen jälkipuinnissa Guyanan hallitusta arvosteltiin siirtokunnan toiminnan sallimisesta. Guyanan hallitus vastasi arvosteluun, että sillä ei ollut täsmällisiä tietoja Jonestownin luonteesta. Yhdysvaltalainen Life-aikakauslehti kirjoitti tapauksen johdosta: "Yhdysvallat on tuottanut täyden osuutensa mielipuolia, mutta yksikään heistä ei ole järkyttänyt maanmiehiään niin kuin pappi Jim Jones."

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Uskonlahkon kuolema. Mitä-Missä-Milloin, Kansalaisen vuosikirja 1980, s. 29. Helsinki: Otava, 1979.
  • Joukkomatka ikuisuuteen. Kuohuvat vuodet 1916–1986. Suomen Kuvalehti 37B/12.9.1986, s. 192. Helsinki: Yhtyneet Kuvalehdet.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]