Jonas Savimbi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jonas Malheiro Savimbi (3. elokuuta 193422. helmikuuta 2002) oli angolalainen kapinallisjohtaja ja sissisotilas, joka perusti UNITAn vuonna 1966 ja johti puoluetta kuolemaansa saakka.

Jotkut pitivät Savimbia merkittävänä vapaustaistelijana, mutta mm. Angolan hallituksen taholta hänen toimintaansa on luonnehdittu suoraan terrorismiksi.[1]

Savimbi syntyi keskiangolalaisessa Huambon maakunnassa. Hän opiskeli 1960-luvulla Kiinassa ja liittyi myöhemmin Angolassa marxistiseen MPLA-puolueeseen. Hän vaihtoi puoluetta kansalliseen vapautusrintama FNLA:han ja perusti vuonna 1966 UNITA:n. UNITA oli yksi osapuolista Angolan sisällissodassa, joka puhkesi pian maan itsenäistyttyä Portugalista. Savimbi tuli tunnetuksi taistelustaan Angolan marxistihallitusta vastaan.

Savimbi tapasi Ronald Reaganin Valkoisessa talossa 1986. Hän palasi parin vuoden päästä Washingtoniin ja oli Heritage Foundationin kannattaja. Savimbi puhui sujuvasti seitsemää kieltä.

Angolan sisällissodassa saavutettiin lopulta aselepo, ja vuoden 1992 vaaleissa Savimbi oli ehdolla maan presidentiksi tuloksetta. Myöhemmin Savimbi kieltäytyi varapresidentin virasta ja hänen johtamansa UNITA rikkoi aselevon 1998. Selvittyään useista salamurhayrityksistä Savimbi sai surmansa taistelussa 22.2.2002 Moxicon maakunnassa. Savimbin kuoleman jälkeen solmittiin uusi aselepo, vaikka maa jakautuu yhä voimakkaasti UNITA:n ja MPLA:n kannattajien kesken.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Government's reaction to Jonas Savimbi's death web.archive.org. Viitattu 13.5.2008. (englanniksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.