Jon Nödtveidt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jon Nödtveidt
Jon Nödtveidt vuonna 2005.
Jon Nödtveidt vuonna 2005.
Henkilötiedot
Syntynyt28. kesäkuuta 1975
Kuollut13. elokuuta 2006
Muusikko
Taiteilijanimi Rietas, Shadow
Aktiivisena 1988–2006
Tyylilajit death metal, black metal
Soittimet kitara
Yhtyeet Dissection, Necrophobic, The Black, De Infernali, Nifelheim, Ophthalamia, Satanized, Siren's Yell, Terror

Jon Nödtveidt (28. kesäkuuta 197513. elokuuta 2006) oli vuonna 1989 perustamansa ruotsalaisen death metal/black metal -yhtye Dissectionin kitaristi-laulaja. Hän oli myös MLO:n (Misanthropic Luciferian Order) jäsen.

Nödtveidt esiintyi myös muutamissa muissa yhtyeissä, muun muassa Necrophobic, The Black, De Infernali, Nifelheim, Ophthalamia, Satanized, Siren's Yell ja Terror (grindcore-yhtye jossa oli mukana At the Gatesin jäseniä).

Hän myös kirjoitti Metal Zone -lehteen artikkeleita black metal -aiheista.

Vuonna 1997 Nödtveidt tuomittiin vankilaan 38-vuotiaan homoseksuaalin algerialaismiehen, Josef Ben Maddourin murhan avunannosta. Vankilassa hän sävelsi ja sanoitti Reinkaos -levyn sekä opiskeli ja tutki okkultismia.[1] Hänet vapautettiin vankilasta vuonna 2004, jonka jälkeen hän kokosi Dissectionin uudelleen.

Nödtveidt löydettiin kuolleena asunnostaan Hässelbysta, Tukholman lähiöstä 16. elokuuta 2006. Hän oli ampunut itseään haulikolla päähän palavista kynttilöistä muodostetun ympyrän sisällä. Dissectionin virallinen kotisivu vahvisti kuoleman myöhemmin. [2]

Ensimmäiset artikkelit tapahtumasta kertoivat Nödtveidtin löytyneen kuolleena auki oleva Saatanallinen raamattu edessään, mutta Dissectionin kitaristi Set Teitan kumosi väitteen myöhemmin. Hänen mukaansa Nödtveidtin edessä ollut kirja ei ollut Anton Szandor LaVeyn kirjoittama 'Saatanallinen raamattu', vaan MLO:n suurmestari Frater Nemidialin Liber Azerate.[3]

Jon Nödtveidtin kotisivut ilmoittivat hänen itsemurhastaan 19. elokuuta vuonna 2006.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Final interview with Jon Nödtveidt, Dissection.nu (Arkistoitu – Internet Archive); Luettu 9. syyskuuta, 2007.
  2. Dissection's Official Website, "Official Statement about Jon's Death", Dissection.nu; luettu 20. huhtikuuta, 2007.
  3. Blabbermouth, "DISSECTION Guitarist: JON NÖDTVEIDT Didn't Have Copy Of 'The Satanic Bible' At Suicide Scene", August 23, 2006, Blabbermouth.net; Luettu 20. huhtikuuta, 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]