Jokiniemen koulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jokiniemen koulu
Vantaan Jokiniemen koulun tiilitalo
Vantaan Jokiniemen koulun tiilitalo
Sijainti Kauratie 2, 01030 Vantaa[1]
Koordinaatit 60.2993°N, 25.0517°E
Tyyppi suomenkielinen yhtenäiskoulu
Rehtori Leena Kolho-Venäläinen, apulaisrehtorit Petra Sundell ja Salla Hytönen[2][1]
Luokat 1–9[2]
Oppilaita noin 819[3]
Verkkosivut

Jokiniemen koulu on Vantaan Tikkurilan suuralueen Jokiniemen kaupunginosassa sijaitseva suomenkielinen yhtenäiskoulu, jossa työskentelee lukukausien aikana arkisin noin 680 oppilasta ja 110 aikuista. Tavanomaisen kouluopetuksen rinnalla koulussa annetaan pienryhmäopetusta, autismiopetusta, harjaantumisopetusta sekä vaikeimmin kehitysvammaisten opetusta.[4][2] Koulu osallistuu koulukiusaamista vastustavaan KiVa-hankkeeseen.[5]

Jokiniemen koulu koostuu kolmesta erillisestä rakennuksesta, jotka ovat tiilitalo (vuodelta 1952), valkoinen talo (1998) ja Paviljonki (2001).[4] Tiloissa toimii myös Tiedonjyvän päiväkoti[6] ja tiilitalossa iltapäiväkerho. Koulussa on kaksi liikuntasalia.

Koulu sijaitsee noin 800 metriä Tikkurilan rautatieasemalta pohjoiskoilliseen. Koulun naapurina on Tikkurilan lukio (pääradan vieressä). Urheilutien toisella puolella (idässä) osa Hiekkaharjun urheilupuistosta ja sen vieressä (pohjoisessa) Vantaan ammattiopisto Varia.[7]

Koulun eri rakennukset ja osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiilitalo:[1] Vuonna 1956 rakennetussa[8] kolmikerroksisessa tiilitalossa sijaitsee liikuntasali, opettajainhuoneet, yläasteiden (7–9 lk.) luokat, muutama ala-asteen luokka ja kotitalouden luokka. Aikaisemmin tiilitalo toimi lukiona, mutta 2000-luvun alussa se muuttui osaksi peruskoulua. Tiilitalo on käynyt läpi lukuisia remontteja. Sen maanalaisessa kerroksessa toimii iltapäiväkerho.

Valkoinen talo[1] on koulun toinen suurehko rakennus. Siinä sijaitsevat koulun (myös yläluokkien) ruokala, suurempi ATK-luokka, toinen liikuntasali, montessoriluokka, toinen opettajainhuone, koulukuraattorin huone, kouluterveydenhoitajan päivystys sekä puutyön ja tekstiilityön luokat ynnä ala-aste. Valkoinen talo valmistui vuonna 1997,[8] jonka jälkeen sen sisätilat ovat muuttuneet jonkin verran, esimerkiksi yksi oviaukko puutyöluokan luona on muurattu umpeen, jolloin puutyöluokkaa saatiin laajennettua. Valkoisessa talossa tapahtui vuonna 2014 vesivahinkolähde?, jonka takia puutyö, kuvaamataito ja tekstiilityöluokka suljettiin ja siirrettiin muualle. Aikaisemmin ruokalan vieressä sijaitsi myös kanttiini, mutta se siirrettiin sittemmin tiilitalon aulaan josta se myöhemmin poistettiin. Valkoinen talo koostuu useasta eri solusta, yhtenä esimerkkinä kolmos- ja esiluokkalaiset ovat samassa solussa, joka koostuu kolmesta luokkahuoneesta sekä aulasta.

Entinen Paviljonki oli vaaleansininen puurakennus tiilitalon, valkoisen talon ja Tikkurilan lukion muodostamalla suurella piha-alueella aivan tiilitalon pääoven vieressä. Vuonna 2001 valmistunut[8] paviljonki toimi alkuaikoinaan muun muassa alaluokkalaisten varaluokkana. Rakennus kuitenkin purettiin, ja sen tilalle rakennetaan uusi paviljonki Läntiselle Valkoisenlähteentielle.

Uusi Paviljonki on tulossa Läntiseen Valkoisenlähteentiehen vuonna 2021. Sinne siirtyy joitain luokkia Jokiniemen koulun tiloista.[9]

Piha-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Läntisen Valkoisenlähteentien varrella eli Valkoisen talon pihalla on koulun parkkipaikka. Pihalla on punainen, korkea köysistä koostuva kiipeilyteline sekä muutamia karuselleja. Pihalla kasvaa myös muutamia puita. Valkoisen talon pihalla sijaitsee myös päiväkodin piha. Pihan vieressä on Tikkurilan lukion piha, jonka keskellä on kallio.

Tiilitalon pihalla oli neljä keinua, koripalloteline ja hiekkakenttä lähinnä jalkapallon pelaamista varten. Tiilitalon toisella puolella sijaitseva Tikkurilan taistelun Punaisten puisto -muistomerkki on koulun virallinen hätäpoistumisalue, jonne koululaiset opetetaan kulkeutumaan mahdollisten hälytyksien sattuessa.

Paviljongilla ei ole varsinaisesti omaa pihaa, mutta se jakaa pihan tiilitalon kanssa.

Koulun vieressä sijainnut entisen akkutehtaan pilaama, nyttemmin pois kuljetettu maa-alue oli aiempina vuosina oppilaiden suosiossa oleva ajanviettopaikka siellä sijainneen suurehkon ns. lammen vuoksi.lähde?

Vaihtoehtoiset aineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulussa on mahdollista opiskella ainakin ruotsia, saksaa, englantia ja ranskaa. Jotkut ulkomaankieliset voivat saada myös oman kielensä opetusta pienemmissä ryhmissä. Koulussa on myös islamin ja et:n opiskelumahdollisuudet. Ruotsin opiskelu on mahdollista aloittaa jo alaluokilla, mutta pakolliseksi se tulee vasta 7. luokalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Jokiniemen koulu Sivistysvantaa. Viitattu 29.3.2021.
  2. a b c Suomenkieliset peruskoulut Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 2.5.2016.
  3. Vantaan kaupunki: Oppilasmäärät kouluittain ja luokka-asteittain 2012-2019 Vantaa.fi. Viitattu 29.3.2021.
  4. a b Jokiniemen koulu. Kaikkien lasten lähikouluArkistoitu kopio Jokiniemen koulu, jokiniemenkoulu.net. Arkistoitu 7.5.2016. Viitattu 2.5.2016.
  5. Hyvä tietää Jokiniemestä 2015-2016Arkistoitu kopio Jokiniemen koulu, jokiniemenkoulu.net. Arkistoitu 7.5.2016. Viitattu 2.5.2016 [vanhentunut linkki].
  6. Tiedonjyvän päiväkoti Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 2.5.2016.
  7. Vantaan karttapalvelu (Kaupunginosajako) kartta.vantaa.fi. Viitattu 29.3.2021.
  8. a b c Jokiniemen koulu, Tikkurilan koulu, Tikkurilan yhteiskoulu; Kauratie 2; Vantaa Vantaan kaupunginmuseo. Viitattu 11.7.2021.
  9. Jokiniemeen rakennetaan paviljonkikoulu Vantaan Sanomat. 19.12.2020. Viitattu 29.3.2021.