Johnny B. Goode

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Johnny B. Goode”
Chuck Berry
Singlen tiedot
 Albumilta Chuck Berry Is on Top
 Julkaistu maaliskuu 1958[1]
 Tuottaja(t) Chuck Berry
 Tyylilaji rock and Roll
 Kesto 02.40
 Levy-yhtiö Chess Records
Chuck Berryn muut singlet
Anthony Boy
1958
”Johnny B. Goode”
1958
Little Queenie
1958

Johnny B. Goode on maailman tunnetuimpia rock and roll -kappaleita ja ylipäänsä merkittävimpinä pidettyjä populaarimusiikin kappaleita. Chuck Berry sävelsi kappaleen vuonna 1955, mutta levytti sen vasta 1958. ”Johnny B. Goode” ylsi sijalle 8. yhdysvaltalaisella Billboard Hot 100 -singlelistalla sekä sijalle 2. yhdysvaltalaisella Rhythm & Blues Singles -singlelistalla.[2] Kappaleen suosio on jälkikäteen ylittänyt kaikki odotukset.

Berryn ikivihreä on ylittänyt kaikki genre-rajat ja sitä ovat soittaneet tuhansien aloittelevien yhtyeiden lisäksi niin The Beatles, Jimi Hendrix, Green Day, Judas Priest, Elton John, Sex Pistols, NOFX, Johnny Winter, Peter Tosh kuin Elvis Presley. Lisäksi ”Johnny B. Goode” -kappaletta, ja erityisesti sen introa, on lainailtu ahkerasti muissa kappaleissa, esimerkiksi The Beach BoysinFun, Fun, Fun” ja HurriganesinGet On” -kappaleissa. Se on ainoana rock-kappaleena lähetetty ulkoavaruuteen Voyager-luotaimen mukana vuonna 1977. Rolling Stonesin Keith Richards on väittänyt, että kappaleen kuultuaan hän päätti, mihin haluaa elämässään keskittyä.

Tekstiltään ”Johnny B. Goode” on ”rock and roll-versio amerikkalaisesta unelmasta”. Se kertoo Yhdysvaltojen takamailla asuvasta nuoresta ilmiömäisestä kitaransoittajasta, joka unelmoi tähdeksi tulemisesta. Pitkälle Berryn omaan elämään perustuva alkuperäinen teksti viittasi värilliseen poikaan (”colored boy”), mutta levy-yhtiön pyynnöstä Berry vaihtoi sen tilalle maalaispojan (”country boy”).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Johnny B. Goode / Around and Around rateyourmusic.com. Viitattu 18.7.2011. (englanniksi)
  2. Chuck Berry allmusic.com. Viitattu 18.7.2011. (englanniksi)