John Milius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

John Milius (s. 11. huhtikuuta 1944 St. Louis, Missouri) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja.

John Milius on yksi ”Movie Brats” -joukkoon nimetyistä, 1970-luvulla kuuluisuuteen nousseista elokuvantekijöistä George Lucasin, Francis Ford Coppolan, Martin Scorsesen, Steven Spielbergin ja Brian De Palman kanssa. Miliuksen tuotanto on ollut laaja ja monipuolinen. Hänen kuuluisimpiin käsikirjoituksiinsa kuuluvat Ilmestyskirja. Nyt sekä Likainen Harry ja hänen menestynein ohjauksensa on Conan barbaari. Miliuksen käsialaa ja tuotantoa on myös HBO:n televisiosarja Rooma.

Milius on tunnettu Hollywoodissa suorasanaisuudestaan sekä militaristisista ja konservatiivisista mielipiteistään. Juutalaistaustainen Milius on itse kuvaillut itseään ”zen-anarkistiksi”.[1] Hänen persoonallisuutensa, mielipiteensä ja elokuviensa vaihteleva menestys on ollut syynä siihen, että häneltä ovat loppuneet välillä työt. Vuorostaan Milius ei ylistä Hollywoodia, vaan arvostelee sen asenteellisuutta, vaihtelevia virtauksia ja tuotantokoneiston vaikutusta luovaan työhön. Hän odottaa päivää, jolloin elokuvapiratismi kaataa suuret tuotantoyhtiöt.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. An Interview with John Milius IGN. Viitattu 18.3.2011.
  2. Ken P.: Interview

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.