John Gill

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Gill

John Gill (23. marraskuuta 1697 – 14. lokakuuta 1771) oli englantilainen baptistipastori, raamatuntutkija ja teologi, joka piti kiinni kalvinistisesta soteriologiasta eli pelastusopista. Hän syntyi Ketteringissä Northamptonshiren osavaltiossa ja kävi Ketteringin lukioa, jossa hän hallitsi latinan klassikot ja oppi kreikan jo 11-vuotiaana. Hän jatkoi itseopiskelua kaikessa aina logiikasta hepreaan, ja hänen rakkautensa jälkimmäistä kohtaan säilyi koko hänen elämänsä ajan.

Varhainen elämä ja koulutus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin 12-vuotiaana Gill kuuli William Wallisin saarnan tekstistä: "Ja Herra Jumala kutsui Aadamia ja sanoi hänelle: Missä olet?" ( 1. Moos. 3:9 ). Sanoma pysyi Gillin kanssa ja johti lopulta hänen kääntymykseensä. Vasta seitsemän vuotta myöhemmin hän tunnusti julkisesti uskonsa.

Pastoraalinen työ

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen ensimmäinen pastoraalityönsä oli harjoittelijana John Davisin avustajana Higham Ferrersissä vuonna 1718 21-vuotiaana. Hänestä tuli pastori Strict Baptist -kirkossa Goat Yard Chapelissa, Horsleydownissa, Southwarkissa vuonna 1719. Hänen pastoraattinsa kesti 51 vuotta. Vuonna 1757 hänen seurakuntansa tarvitsi suurempia tiloja ja muutti Carter Laneen, St. Olave's Streetille, Southwarkiin. Tätä baptistikirkkoa paimensi pastorina aikoinaan Benjamin Keach, ja siitä tuli myöhemmin New Park Streetin kappeli ja sittemmin Metropolitan Tabernacle, jossa Charles Spurgeon oli pastorina.

Gillin palvelustyön aikana seurakunta tuki voimakkaasti George Whitefieldin saarnatyötä läheisessä Kennington Commonissa .

Erilaisia teoksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1748 Aberdeenin yliopisto myönsi Gillille jumaluuden tohtorin kunnia-arvon . Hän oli syvällinen tutkija ja tuottelias kirjailija. Hänen tärkeimmät teoksensa ovat:

Gill myös toimitti ja uudelleen julkaisi antinomi-teologi Tobias Crispin teoksia.

John Gill oli ensimmäinen merkittävä kirjoittava baptistiteologi, ja hänen työnsä säilytti vaikutuksensa 2000-luvulle asti. Gillin suhde hyperkalvinismiin englantilaisessa baptistielämässä on keskustelunaihe. Peter Toon on väittänyt, että Gill oli itse hyperkalvinisti, mikä tekisi Gillistä baptistihyperkalvinismin isän. Tom Nettles ja Timothy George [3][4][5] ovat kuitenkin väittäneet, että Gill ei ollut hyperkalvinisti. Primitiiviset baptistit ja siihen liittyvät ryhmät arvostavat edelleen suuresti Gillin teoksia.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]